Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

ОТ БАБИНИТЕ ТЕФТЕРИ: СЛАДКО ОТ ЧЕРНИЦИ

chernica3

Черницата или така известната в някои краища на България дуда, е вкусно малко плодче, което расте във всички краища на страната и носи аромата на детството. В някои области я наричат барабонка. У нас са известни поне три вида черници - бели, черни и червеникави на цвят. Плодовете зреят от юни до август, изключително сочни са и успешно се използват за сокове, вина и за плънка на различни сладкарски изделия. Ако не е измита, дудата може да издържи до три дни в хладилника, но минете ли я предварително през чешмата, плодът трябва да се изконсумира още в рамките на деня. Плодът на черницата е изключително сладък, затова при приготвянето й трябва да се внимава много с количествата добавена захар. 

В народната медицина черницата се използва като слабително, откашлящо, пикочогонно, хипогликемично и седативно средство. Прилага се за лечение на запек, лека форма на захарен диабет и бронхити. Листата се употребяват при авитаминиза, като укрепващо средство и при задух. Отварата от кората и корените се препоръчва за регулиране на нередовна менструация, при полова слабост и бъбречна недостатъчност.

fresh mulberry1

В бабините тефтери може да се намери и тази класическа рецепта за сладко от черници. По-вкусно  е, ако са от черните, но могат също толкова успешно да се използват и червените, и белите.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг. плод

800 г. захар

100 мл. вода

2 ч.л. лимонтузу

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Добре измитите плодчета се поръсват със захарта. Добавя се и водичката и плодовете се оставят така една нощ. На следващия ден черниците вече са пуснали достатъчно количество сладък сок и са готови за варене. Слагат се на огъня и след завирането се отчитат около 30 минути на силен огън. Сладкото се отпенва непрекъснато. В последните 5 минути на варенето се добавя лимонтузуто и се сваля от огъня. Докато е още топло, сладкото се насипва в сухи и чисти бурканчета, затваря се и се обръщат веднага с капачките надолу. От 1 кг черници се получават окото 5-6 бурканчета от 150 грама сладко от черници с уникален вкус!