Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

ФРЕНСКА КУХНЯ: ТАРТ ТАТЕН ПО ДЖУЛИЯ ЧАЙЛД

hôtel restaurant Tatin 3 Ябълковият тарт „Татен“ е класически френски десерт, подобен на пай с ябълки, но приготвен с тесто само от едната страна, което вече може да се нарече тарт. Обикновената тарта е с долна кора от маслено тесто, крем и отгоре плодове. Докато при тарт „Татен“ се пече наобратно – отдолу карамелизирани плодове и отгоре тесто, и едва при сервирането се обръща.

„Тарта на госпожиците Татен“, както е официалното име на сладкиша, е създаден от сестрите Стефани и Каролин Татен, които били собственички на хотел-ресторант в градчето Ламот-Бьоврон, Франция. Специалитетът на Каролин е бил хрупкава и карамелизирана ябълкова тарта. Един ден при голям наплив на клиентела, Стефани, която била на рецепцията, се сетила, че закъсняват с приготвянето на десерта. Влизайки в кухнята, взела първата ѝ попаднала тава, сложила обелените ябълки и захарта и я пъхнала във фурната без да забележи, че тавата не била предварително гарнирана с тесто. Малко по-късно разбрала и покрива вече карамелизираните ябълки с тестото. После опечена, я обърнала върху поднос да види как изглежда и как да сервира този „сбъркан десерт“, както е известен сладкишът днес във Франция. Сложила разбита сметана отстрани на чинията за допълнение. Клиентите харесали „сбъркания десерт“ и това поставило началото му.

Съществуват сладки, солени и сладко-солени варианти. Рецептата е станала много популярна, и често се смята, че всяка тарта с плодове, която се готви „захлупена“ с тесто и после се обръща, се казва „тип Татен“. Но класическата рецепта е с карамелизирани ябълки, маслено тесто и сервирана със заквасена сметана.

Кулинарният феномен на 20 век Джулия Чайлд има огромен принос в популяризирането и практиката на френската кухня. Макар и написана през 50-те години на 20 век, нейната книга "Изкуството на френската кухня", съдържа изпитани и оригинални френски рецепти.

tarte tatin

Ето рецептата за Тарт Татен, която ни предлага Джулия Чайлд.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

5-6 ябълки
200 г масло

1 яйце 50 мл вода
250 г захар

щипка сол
кора и сок от 1 лимон
5-6 лъжици брашно или 300 г. готово бутер тесто

 1) Загрейте фурната до 200 ° С

2) Оставете маслото да омекне до стайна температура и сложете половината в миксер на ниска скорост. Разбийте за 2 секунди, преди да добавите яйцето, последвано от водата. Смесете за няколко секунди и след това добавете солта и брашното, като отделете 2 супени лъжици настрана, които евентуално да добавите по-късно, в случай че тестото е твърде лепкаво. Работете бързо, защото глутенът в брашното прави тестото еластично.

2) Спрете миксера, преди тестото да се превърне в топка. Изравнете сладкиша и оформете кръг с ширина около 15 см.

3) Поставете сладкиша върху чиния, увийте го в прозрачно фолио и оставете в хладилника за 1 час минимум. Това позволява на глутена да се отпусне и когато разточите сладкиша, той остава плосък.

tarte tatin 1200

За пълнежа с карамелизирани ябълки:
 1) Нарежете маслото на малки парченца и разпръснете върху форма за печене с диаметър 25 см. Разпръснете захарта върху него и добавете 2 супени лъжици вода, за да не кристализира. Карамелизирайте захарта на умерен огън.

2) Междувременно обелете ябълките, нарежете на 2 и отстранете сърцевината. Нарежете ги на 4 големи парчета.

3) След като маслото и захарта се карамелизират, свалете съда от огъня.

4) Поставете парчетата ябълка вертикално върху карамела във формата за печене, като внимавате да запълните празнините с повече парчета, така че да се слепват в твърда маса. Поръсете 2 супени лъжици захар върху ябълките. Поставете сместта отново за 15 минути на умерен огън, докато карамелът започне да бълбука през ябълките.

5) Разточете тестото във формата на кръг и го поставете върху ябълките, сгъвайки го по краищата. Направете 3 или 4 дупки с нож и 1 в средата, за да излиза парата по време на печене.

6) Печете 20 минути и след това го оставете да си почине 15 минути. Важно е да направите това, в противен случай ябълките ще се разпаднат, когато го обърнете. Вземете голяма десертна чиния и я сложете върху формата за печене. Обърнете Бавно извадете формата за печене.

7) Сервирайте  тарта студен с ванилов сладолед или бита сметана.