Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

КАК ДА НАПРАВИМ ДОМАШЕН КАЙЗЕРОВАН СВИНСКИ ВРАТ

Kaiser Pork Neck3Кайзерованият свински врат е невероятна вкусотия, която вероятно ви е позната в най-различни версии от магазинната мрежа. Но както сами се досещате нищо не може да се сравни с домашно приготвения деликатес, в който освен желание и любов, ще вложите чисти съставки, които сами сте подбрали. Като например качествено чисто месо без добавки и консерванти и подправки по ваш вкус, каквито харесвате. Да не говорим, че като крайна цена със сигурност ще ви излезе в пъти по-евтино от цената в магазина. Кайзерованият врат е мезе за мераклии и любители на чистата храна, защото изисква време и за подготовка и за съхненето му.  Вероятно в различните краища на България, всеки си има различни варианти на приготвянето на кайзерования врат.  Ето какво ви предлагаме ние.

На първо място, за да разберете същността на рецептата, ще вземем за единица мярка 1 килограм месо, тъй като така най-лесно се пресмята количеството на подправките.  Купува се пресен свински врат - парчета от 1 до 2 кг.  Слага се във фризера (или камерата на хладилника) за около 40 мин. до час - колкото да се "стегне" (не да замръзне) и да може да се оформя с ножа по-добре. Месото се разрязва по дължина, за да се оформят две правилни парчета с правоъгълна форма. Изрезките използваме за готвене.
И така... 
ЗА ОСОЛЯВАНЕТО НА 1 КГ. МЕСО
сол (готварска, морска на кристали или смляна) - 35 грама;
5 грама захар или 1 ч.л.
по желание да се добави мъничко кимион,
3-4 смачкани зърна хвойна,
счукан черен пипер - 1-2 грама.
може и да се счукат 3-5 хапчета витамин С.
Kaiser Pork Neck 5
ЗА КАЙЗЕРОВАНЕТО
40 грама червен пипер,
20 грама обелен чесън;
3 грама чимен 
120 мл бяло вино.
 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
I начин за осоляване
Смесват се солта и захарта и с ръка хубаво се втрива в месото. Слага се в подходящ съд с капак и се оставя на хладно (до 4С)  за 10 дни като се обръща всеки ден. По принцип се препоръчва осоляването да се прави между 7 и 12 дни, но 10 дни е перфектно.  На 10-я ден месото се вади и се обезсолява.  В съдина се налива виното и месото се потапя в него за 30-а минути.  Подсушава се с домакинска хартия. Оставя се за 24 часа на хладно (макс 10-12 С)  да се подсуши.
 II начин за осоляване
Приготвяме около 4 литра солена саламура с около 2-3 кг. морска сол. Концентрацията трябва да е такава, че яйце с черупка, спуснато вътре, да изплува колкото 50 ст. Нареждаме месото без да го мием в дълбок съд, така че да е под вода за 24 часа. След това изхвърляме кървавата вода. Вадим и месото, като всяко едно от парчетата натриваме обилно със сол и връщаме в сух съд (като редим ред месо, ред сол). Държим още 1 седмица, като следим месото да е под саламура. Вода не се сипва, морската сол сама изтегля водата от влажното месо още първия ден и сама ще напълни съда със силна саламура.
След процедурата по осоляването, после обезсоляваме за около 48 часа изпеченото от солта месо, което е добило сивкав цвят. На всеки 8 часа старата вода се сменя с прясна в същия съд, за да се извлече излишната сол. Водата трябва да покрива месото навсякъде. Ако е нужно разбутваме месото с ръка, за да не остане най-долния ред месо прекалено солено. Защото ако обезсолим слабо вкамененото от сол месо, няма да се яде от сол. Ако твърде дълго обезсолим пък ще се развали по-бързо. След обезсоляването отцеждаме 12 часа месото.
Kaiser Pork Neck4
На следващия ден следва кайзероването: Виното се смесва с подправките, да стане на кашичка и с четка се нанася плътно върху месото. Предварително накисвате смления чимен в малко вода. Сместа за кайзероване, трябва да е с гъстотата на лютеница (по-гъсто трудно се маже, ако пък е  по-рядка - капе). Ако нямате вино, може да разредите и с вода. Не слагайте в никакъв случай олио или зехтин, защото гранясва. По желание могат да се добавят бахар, черен пипер или лют млян червен пипер.

 Виси си на хладно поне 20 дни, като първоначално всяка вечер се слага между две дъски за рязане и отгоре се слага тежест,  за да се оформят парчетата.След това съхранявайте готовия кайзерован врат в хладилника. Лятото също може да приготвите това перфектно мезе. Само че вместо на открито процедурата по съхненето се пренася в хладилника. Може да използвате и друга хитрост. Сушенето да направите във фурната на 40-50 градуса с вентилатор в продължение на около 4 часа като по време на сушенето обръщате парчетата, за да се изпари водата.

* Ако не успеете да намерите чимен, може да го замените със сминдух, тъй като чимена е семето на сминдуха