Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

ПЕРЛАТА НА МЕЗЕТАТА - ДОМАШНО ФИЛЕ "ЕЛЕНА"

pork 1НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

Свинско филе, рибица или свински бут около 2,5 кг

2 кг едра сол

За овалване

2 глави чесън

1 супена лъжица млян черен пипер

1-2 супени лъжици червен пипер

1 супена лъжица чубрица

1 супена лъжица чимен

2 супени лъжици бренди или уиски за разреждане на сухите подправки

Cured Pork FilletНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 Месото се измива много добре със студена вода, след което се подсушава. Почиства се от мазнината, ципите и жилите. Нарязва се на парчета не по-дебели от 6 - 8 см.В дълбок съд се сипва сол така, че да се покрие дъното. Нарежда се един ред от парчетата месо и се покрива със сол.  Реди се още един ред месо и отново се покрива със сол. Така докато свърши месото, което се покрива щедро със сол и така престоява 24 часа, докато солта изсмуче водата. За едно денонощие съдът ще се напълни с течност, а самото месо ще промени цвета си към сиво. Това е естествения процес на нещата.

Изваждат се парчетата месо и се измиват от солта. Слагат се за 2 часа във вода, за да се обезсоли като водата се смени 1-2 пъти. Изваждат се и се подсушават леко с кухненска хартия. Месото може да се постави между две дъски и с тежест отгоре за около още 2 часа се дооформя и се изважда останалата в него вода.

Smoked Pork 1През това време обелете чесъна и го пресовайте. С него намажете обилно парчетата месо.  Отделно си подгответе сместа за овкусяване. В дълбока купа се миксират всички подправки –черен пипер, червен пипер, чубрица и чимен (и други подправки по ваш вкус - сминдух, кимион и каквото обичате). Съотношението е на вкус. След това парчетата месо се овалват в подправките от всичките страни и се изтръскват да падне ненужното. Прави се дупка на филето и през него се прекарва връвчица (канап) за връзване. Закачат се на хладно, сухо, проветриво и сигурно (от котки и други животни) място. Месото се суши при външни температури под 5оС

Домашното Филе „Елена“ ще бъде готово след около седмица (в зависимост колко меко го харесвате). Сервира се нарязано на тънко. Ако не се изяде бързо,  се съхранява в хладилник. Единственият му проблем, че изпива много вино.:)

Има и втори начин за сушене на филето, което няма да ви кара да го чакате дни наред. Оваляното в подправки месо се нарежда върху хартия за печене в голяма тава и се изсушава във фурната. Процесът на сушене протича като загряваме фурната на 30-50 градуса, на режим обдухване с вентилатор. В зависимост от дебелината на парчетата, сушенето ще отнеме около 3 до 4 часа, като е необходимо да обръщате периодично месото, за да се изпарява водата в него. Готовото месо се съхранява в хладилник, опаковано в стреч фолио.