Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

МЪРЗЕЛИВИ ГРУЗИНСКИ ХАЧАПУРИ НА ТИГАН ЗА 15 МИН.

khachapuri

Хачапури е класиката на грузинската кухня. Може да го намерите в менюто на всички грузински ресторанти, но интересното е, че съществува мит, че само в такива заведения може да се приготви класно хачапури. Това не е точно така, защото ястието успешно може да се приготви и в домашни условия. Това ястие е станало толкова отдавна популярно извън Грузия, че на местните им се е наложило да добавят хачапури към списъка на нефизическите съкровища на Грузия. Има огромен брой рецепти за домашно приготвени хачапури. Ястието, което ще приготвите вкъщи, разбира се, няма да бъде 100 процента автeнтично, но във всички случаи ще бъде начин поне косвено да се доближите до културата на тази много интересна държава. Тази рецепта предлага бърз начин за готвене на мързеливи хачапури за около 15 минути. Ако спазвате някаква диета или специфичен режим, може да замените бялото брашно с друго по-нисковъглехидратно или безглутеново.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

Кефир - 350 мл; (може да заместите със скир или в краен случай с айран)

Сол - ½ ч.л.;

Сода - 1 чаена лъжичка;

Щипка черен пипер

Прясно мляко – 150 мл;

Яйца – 2 бр.;

Сирене – 250 г;

Брашно – 250 гр.

khachapuri tiganНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Смесете кефира със содата и солта в една купа. Добавете млякото в кефирната смес, разбитите яйца и разбъркайте добре. Настържете сиренето на средно ренде, поставете в общата купа и разбъркайте отново. Малко по малко започнете да добавяте пресятото брашно в млечната смес и разбивайте внимателно, за да не стане на бучки. Загрейте тигана с една чаена лъжичка растително масло. Поставете тестото в тигана и го разпределете на равномерен пласт по цялата повърхност. Хачапури се пържи се около 5 минути, на тих огън с капак. След това с две шпатули обърнете хачапурито и изпържете от другата страна по същия начин. След като е готово, разрежете като пица на парчета.

Подобно хачапури може да приготвите винаги, когато нямате време. Към сместа може да добавите и различни зеленчуци по ваш вкус. Това ще направи хачапури още по-ароматни.