Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

ДОМАШНА САЗДЪРМА ОТ СВИНСКО ИЛИ ТЕЛЕШКО МЕСО

sazdarma 1аНяма спор, че най-добрата храна, е домашно приготвената  Особено при това съмнително качество на продуктите в нашите магазини напоследък.  Правенето на домашната саздърма е нещо изключително лесно и просто, макар че си има някои тънкости. Като цяло не отнема много време, но резултатът е изключително добър и много вкусен. Саздърмата може да се приготви от различни видове меса - свинско, говеждо, телешко. В случая ще ви предложим две рецепти за най-достъпните за джоба варианти. Първият е за свинска саздърма, която може да се приготви от кокали, от дреболии - език, свински бузи, каквото пожелаете.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

Свинско месо - кокали, език, бузи, каквото пожелаете

Сол и черен пипер на вкус

Бахар

Дафинов лист

sazdarma 2а

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

За домашната саздърма може да използвате месо по избор, но е важно да се вари с кокали и стави, които са източник на желатин.  Слагате местото да се вари в тенджера под налягане, докато започне лесно да се отделя от кокалите и е напълно сварено. В обикновена тенджера варенето отнема около 2 часа, като щом заври, се отпенва. Месото трябва да е покрито с вода през цялото време. Добавяте подправките - сол, черен пипер, бахар на зърна и дафинов лист.

Щом е готово, месото се вади и се накъсва на по-дребно. Поставя се в подходяща форма, като се овкусява със сол и черен пипер и се залива с малко от бульона. Домашната саздърма се оставя на хладно за няколко часа, за да се стегне.

sazdarma 3аВТОРИ ВАРИАНТ - ОТ ТЕЛЕШКА ГЛАВА

Избираме най-евтиният за момента вариант на телешкото - телешка глава или телешки изрезки. Варенето обаче отнема доста повече време, отколкото при свинската саздърма -  не по-малко от 2 часа. Дали месото е достатъчно сварено, може да се уверите като прободете с вилица. Трябва да влиза в месото като в омекнало масло. Прилежно обезкостеното месо се запържва допълнително до готовност, след което се поставя в подходящ съд и се прибира на студено да се желира.

Ако искате да придадете на домашната си саздърма по-привлекателен вид, може да използвате една малка хитрост и да напълните сместта в отрязани пластмасови бутилки, след което да охладите.  За едно нощ ще е стегнала идеално и може да я нарежете на различни по големина шайби за по-лесно съхранение. Успех!