Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

РЕЦЕПТИ ЗА ДОМАШНИ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

За да произведете млечни продукти в домашни условия, на първо място трябва да има откъде да се снабдите с домашно краве, овче или козе мляко. Произходът на млякото трябва да ви е ясен и да можете да се доверите на производителя, на качеството на продукта, на добрата масленост и на хигиенните условия, при които се добива. Производството на домашни млечни продукти с прясно мляко, купено от магазина, няма да даде добър резултат по много причини.

Спор няма, че домашно произведената храна е най-добрата. На пазара може да попаднете на всякакви имитиращи продукти вместо на автентично краве сирене или кашкавал. Често производителите влагат палмово масло или сухи млека, което прави качеството незадоволително. От друга страна биопродуктите са на цени, които не са по джоба на всеки.
И така предлагаме ви набор от рецепти за производство на най-популярните домашни млечни продукти.

Home cheese1a

ДОМАШНО КРЕМА СИРЕНЕ

ПРОДУКТИ
2 л. сурово прясно мляко
1 с.л. сол
2 суп. л. кисело мляко
10 капки мая за сирене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Прясното мляко се сварява със солта и се охлажда до 30-32 градуса.
Разтваряме/ разбъркваме маята с киселото мляко и добавяме към прясното.
Разбърква се добре и се оставя на стайна температура под капак около 5 часа.

След това в подходящ съд се поставя гевгир с двойна марля или тензух и внимателно прецеждаме до гъстота, която ви харесва.
При прецеждането се отделя голямо количество течност. Това е така наречения цвик, който запазете в хладилника в бутилки. Ползва се при месене на хляб, солени пайове, палачинки, за разреждане на киселото мляко за таратор.
Готовото крема сирене съхранявайте в подходящ съд.

ДОМАШНА МОЦАРЕЛА

ПРОДУКТИ
2 литра сурово домашно прясно мляко, 400 грама кисело мляко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Млякото се загрява на котлона без за завира. Към него прибавяме с бъркане киселото мляко.
След като суроватката започне да се отделя, дърпаме от котлона и прецеждаме през марля. Оставя се да се отцеди добре, след което се затиска с нещо тежка за час за да добие форма и моцарелата е готова за консумация. Съхранява се в хладилник

Home cheese3a

ДОМАШЕН КАШКАВАЛ

ПРОДУКТИ
4 л. прясно мляко
15 капки мая за сирене (тя е комбинирана и става и за кашкавал)
1 с. л. лимонтозу
4 с. л. сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Млякото се сварява и след като е кипнало се добавя солта и се оставя да ври още 5 минути. След това се добавя маята и се оставя да ври още 10 минути- Накрая слагаме лимонтозуто и се оставя да ври още малко.
След това, докато е още топло поставяме сместта в тензух и прецеждаме- Оставяме така сместта в тензуха около 2 часа, Ако е нужно офомяме с ръце.
След това прибираме и съхраняваме готовия кашкавал в хладилник.

ДОМАШНО СИРЕНЕ
ПРОДУКТИ
За добив на 1 кг сирене са нужни  4-5 литра мляко, 20-25 капки мая за сирене, сол.
1 ч..л. мая за сирене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Млякото се затопля до температура 30-35˚ С (ако потопите малкия си пръст в млякото и можете да го задържите, без млякото да ви пари - температурата е подходяща). Добавя се с бъркане маята. Тъй като се предлагат различни видове мая, спазвайте указанията за необходимото съотношение, които са отбелязани на опаковката.
Заквасеното мляко се оставя на топло да се стегне (около 2 1/2 часа, завито с топлоизолираща тъкан). Съсиреното мляко придобива консистенцията на крем карамел. Може да се пробва, като потопите обратната страна на пръста си — ако по него не полепва мляко, то е готово. Нарязва се и се изсипва в торба от тензух или в гевгир, покрит с тензух. Оставя се за няколко часа да се отцеди, след което се изсипва в дървено сандъче, като се притиска отгоре, за да се отцеди напълно суроватката, (може да се притисне и между два плоски капака от тенджера, които се закрепват в по-голям съд). Преди да се притисне, сиренето се поръсва с морска сол или се залива с 22-25 %-ов солен разтвор според вкуса - може да се остави и безсолно, макар че солта го стяга.

Соленият разтвор може да се приготви по следния начин: в преварена вода се пуска яйце с добре измита черупка и се добавя сол, докато яйцето заплува по повърхността.
След като престои 12 часа, сиренето е готово. Ако искате да узрее, трябва да го оставите 40 дена в 10 %-ов солен разтвор.

Home cheese2aКРЕМА СИРЕНЕ ОТ ИЗВАРА

ПРОДУКТИ
500 г извара
100 г масло
1 бр. яйце
1/2 ч.л. сода бикарбонат
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изварата и маслото се слагат в малка тенджерка и се оставят да се разтопят на средно силен котлон. Прибавя се яйцето и се разбърква добре. Слага се содата и сол. Оттегля се от котлона и се оставя да се охлади на стайна температура. Пресипва се в кутийка и се съхранява в хладилник.

Home cheese4aДОМАШНО КИСЕЛО МЛЯКО

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сваряваме млякото. Оставяме го да се охлади до температура позволяваща да държим спокойно малкия си пръст на ръката (45 С по Целзий). Наливаме го в буркани тип Омния (800 мл). За всеки буркан в кафеена чашка вземаме 1-2 суп. лъжици кисело мляко. Разбъркваме киселото мляко и го разреждаме с няколко лъжички от прясното мляко. Така приготвената закваска поставяме в буркана с прясното мляко. Добре разбъркваме млякото в буркана, в който сме сложили закваската. Така постъпваме със всички буркани. Поставяме капачки на бурканите, покриваме ги с чиста кърпа и ги завиваме с вълнено одеяло или вълнена дреха. След два часа и половина проверяваме дали млякото се е сгъстило. Ако не е, оставяме го завито още половин час. После поставяме бурканите с готовото кисело мляко в съд със студена вода или хладилник, където ги държим, докато млякото се стегне.