Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

КАК ДА СГОТВИМ ПЕРФЕКТНИЯ ОРИЗ БЕЗ ЗРЪНЦАТА ДА СЛЕПНАТ

fried rice

 Има доста хора, които имат тръпка към готвенето и кулинарията, а още повече към дегустацията и консумацията. Оризът принципно минава за едно от най-простите и лесни на вид ястия, но така ли е в действителност? Какви са кулинарните хитринки, които ще ни помогнат да сварим перфектния ориз.

И какво всъщност наричаме перфектния ориз? Перфектният ориз е този, който не сме загорили, не сме преварили или сме оставили да хрупа. Как да постигнем приготвянето на перфектния ориз?

Още от времето на майки и баби се робува на практиката, че добрият ориз може да се приготви в съотношение 3 към 1. Дори 4 към 1. Тоест на три или четири части вода - една част ориз. Ако мерим в чаени чаши - 3 чаши ориз към 1 чаша вода. За съжаление това съотношение обикновено води до резултат, в който оризът става на пихтиеста каша или някъкъв сутляш от ориз.

Има на пазара и специални съдове за приготвяне на ориз. На Запад например цените им са от порядъка на 250 евро. Струва ли си обаче да се хвърлят толкова пари, вместо да се почерпи опит и технология от професионалистите.

Тук ще ви предложим желязната рецепта на световния спец  и авторът на Hell,s Kitchen Гордън Рамзи как се вари правилно ориз. perfekt rise

 

 На първо място съотношението вода ориз е 1,5 към 1. Тоест примерно на 1 чаена чаша ориз добавяме 1 чаша и половина вода. Преди това обаче е важно да измием хубаво ориза със студена вода в цедка, за да отмием колкото е възможно нишестето.  (Само в скоби ще вметна, че ориз за суши се вари в съотношение 1:1, и буквално всяко зърно се промива на ръка. Чираците сушисти в Япония учат 2 години само как се мие ориза. Това означава, че измиването на ориза е изключително важно)

И така, да предположим, че сме измили ориза добре. Добавете му малко морска сол и съответното количество вода като спазите съотношението 1,5 към 1. Тук е важно да се отбележи, че водата, която добавяме към ориза също трябва да е студенаДобавяте към сместта 1 звезда - звездовиден анасон и 2 карамфилчета. Може и малко смлян черен пипер. Слагате на котлона без капак и набюдавате. Щом заври, слагате капака и варите 10-12 мин. според силата на котлона ви. В повечето случаи 10 мин. на 200 градуса е ОК.

Сваляте от огъня и не вдигате капака още 15 мин. Тоест оставяте ориза да се задуши и досготви. После само изхвърляте анасона и карамфилчетата и сте готови с перфектния ориз за вашата трапеза.. Крайният резултат е добре сварен пухкав ориз.