Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

ФРЕНСКА КУХНЯ - КАРТОФИ "БУЛАНЖЕР" ПО ДЖУЛИЯ ЧАЙЛД

 Pommes boulangères1

Картофи Буланжер (Рommes de terre boulangères)  е една изключително проста и вкусна рецепта, която ще ви стане любима веднага, след като си я приготвите за първи път. Технологията не е никак сложна, но пък резултатът е изключително вкусен. Френската кухня има един основен принцип - масло, масло и пак масло.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1,5 кг картофи

3 големи глави лук

50 г масло.

1 супена лъжица зехтин + 1 за ястието.

1 литър пилешки бульон (домашен или приготвен от готов бульон на кубчета)

2 или 3 щипки черен пипер.

2 щипки сол.

1 супена лъжица листа от прясна мащерка.

Количеството продукти е достатъчно за 6-8 порции.

potatoesНАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В дълбок тиган загрейте маслото и зехтина. Задушете до златисто нарязания на тънки филийки лук за 7 до 8 минути на умерен огън. Посолете леко.

Обелете картофите. Измийте ги и ги нарежете на много тънки шайби с белачката. Пригответе си съд за печене с висок борд. Най-подходящи са стъклените форми от огнеупорно стъкло, за да можете да наблюдавате процеса на приготвяне. Намажете дъното на съда със супена лъжица зехтин и/или с масло. И започва реденето на вашето ястие.

Започнете със слой картофи, отгоре подредете слой лук и така до изчерпване на продуктите. Най-отгоре завършете с картофи и ги подредете красиво, защото това ще е лицето на вашето ястие. След като приключите с реденето поръсете леко със сол и пипер.  Добавете пилешкия бульон, който трябва да достига до нивото на последния слой без да го покрива.  Накрая поръсете мащерка и печете в предварително загрята фурна на 200 ° C за около час - час и 15 минути.

 pommes boulangeres

Снимки: Pixabay