Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

АЛКАЛНАТА ДИЕТА - КАК ДА ПОСТИГНЕМ БАЛАНС В ОРГАНИЗМА

alkaline diet

Чували ли сте за алкалната диета като начин за сваляне на килограми и постигане на добър енергиен баланс в организма?  А знаете ли, че зад нея всъщност стоят редица медицински изследвания и доказателства за ползи и подобрение при много здравословни състояния? Алкалната диета се основава на разбирането, че чрез приоритетната консумация на алкални храни за сметка на киселинните, постигаме доста положителен ефект за организма си и в същото време редуцираме теглото. В следващите редове ще се опитаме да съберем най-важното от многото информация по темата.

Клиничните и научни изследвания в последните години показват, че алкализирането на организма чрез специален хранителен режим носи само ползи за здравето ни. Главната причина за това е, че естественото pH на човешкото тяло е леко алкално. Прекомерно киселото рН е предпоставка за редица здравословни проблеми, които поразяват черния дроб, далака, бъбреците, сърцето и други органи. За да се справи с повишената киселинност на средата, тялото изразходва всичките си запаси от минерали, ощетявайки тъканите и костите. Изчерпани в голяма степен са наличните магнезий, натрий, калий, калций, което рефлектира под формата на камъни в бъбреците, загуба на мускулна маса, остеопороза и редица други здравословни смущения. Затова поддържането на алкална среда в организма се счита от медицинската наука за по-здравословно, отколкото на киселинна такава.

За алкализиране на организма може да се разчита на различни методи. Например на алкална диета, включваща адаптиран хранителен режим с преобладаващо алкализиращи храни.

Основната цел при стремеж към поддържане на алкално pH на организма е осигуряването на оптимални условия за производство на енергия и протичане на метаболитните процеси. За да вникнем в същината на въпроса, нека сравним протичането на метаболитните реакции в организма с горенето на огъня. Това са процеси, много близки в своята същност. И при двата се отключват химични реакции, които водят до преобразуване на изходната суровина в отпаден продукт. И в двата случая се отделя голямо количество енергия. Но докато при горенето на огъня на практика няма значение какво ще бъде химичното съдържание на остатъчната пепел, то при метаболитните реакции именно съставът на отпадния продукт може да има съществено значение за състоянието на организма. Водородният показател (pH) на метаболитния отпадък почти никога не е напълно неутрален. Той може да бъде алкален или киселинен в зависимост от състава на храната, която консумираме. И се счита, че това може да повлияе пряко на киселинно-алкалния баланс на тялото, измествайки го по-близо до една от двете крайности.

На база на данните от редица проучвания и наблюдения върху киселинно-алкалния баланс на организма може да се направи едно обобщаващо заключение. Киселото pH прави организма податлив на инфекции и болестни процеси, защото създава подходяща среда за развитието на патогенни организми. Алкалното pH,  напротив има защитен ефект.

Кога и защо се препоръчва алкализиране на организма

За алкални диети се е говорило още в началото на 20 век. Първите хранителни режими за алкализиране на организма са разработени преди повече от 100 години. Целта е била да се избегне натрупването на киселинни отпадни продукти в тялото. Още тогава е било ясно, че те имат негативен ефект върху здравето. Затрудняват нормалната детоксикация на тялото, водят до влошаване състоянието на кожата, повишават риска от затлъстяване и хронични заболявания. Важно е да се отбележи, че такъв режим може да се подбере много лесно, тъй като изборът от храни с алкализиращ ефект е много богат. Преди да разгледаме най-достъпните сред тях обаче, нека посочим основните способи за поддържане на оптимален киселинно-алкален баланс в организма.

the alkaline diet 1Алкализиране със сода

Сода бикарбонат или още натриев бикарбонат е продукт, който крие редица ползи за здравето. Освен всички други приложения, които има, т.нар. сода за хляб се използва и с цел балансиране на киселинността на организма. Тя е естествен, достъпен, евтин и в същото време ефикасен способ за поддържане на нивата на рН.  Когато тялото редовно получава необходимата му доза натриев бикарбонат, то успява да съхрани запасите си от минерали, преобладаващата част от които се откриват в кръвната плазма. Именно тези резерви на тялото са от съществено значение за правилното функциониране на естествените механизми за поддържане на киселинния баланс на средата. Без да са наясно с тази специфика на веществото с бял цвят, мнозина го използват като средство за неутрализиране на едно от честите проявления на повишената киселинност – стомашните киселини. Намира приложение и при други състояния, пряка последица от нарушеното равновесие, каквито са подагра, киселинен рефлукс, някои бъбречни заболявания и прочие. Вариантите за приложение на натриевия бикарбонат с цел алкализиране на организма са многобройни. Ще се спрем на някои от най-често споделяните методи за алкализиране на тялото с употребата на сода бикарбонат.

Вариант 1

С помощта на лакмус (купува се от аптеката) се определя киселинността на водата. За идеално стойност на рН за питейната вода се смята показател 8 или 9. Като се има предвид, че в натурално състояние водата е 7 по скалата, то необходимо е тя да се алкализира. За целта към 250 мл вода се добавя 1/8 с.л. сода. Съставките се смесват, като по този начин се повишава алкалното съдържание на водата.

Вариант 2

Алкализиране на организма може да се постигне и чрез ежедневния прием на поне 6 дози, приготвени от ½ ч.л. сода и ½ ч.ч. вода. Ако става дума за лице над 60 години, дозите за 24 часа не бива да надвишават 3 на брой. Приемът на алкалната вода е с продължителност от 2 седмици, като препоръчително е да се консумира между храненията.

Вариант 3

Всяка сутрин на гладно се изпива чаша с вода, в която е разтворена ¼ ч.л. сода. Процедурата се повтаря ежедневно до постигане на оптимален рН баланс на организма.

Вариант 4

Натриевият бикарбонат може да се комбинира и с прясно изцеден сок от лимон. За целта е необходим сокът от ½ лимон и ½ ч.л. сода, които се добавят към 350 мл хладка вода и се изпиват сутрин на гладно. Едва 30 минути по-късно идва ред на закуската.

Вариант 5

Приготвя се комбинация между 2 с.л. органичен ябълков оцет и ¼ с.л. сода за хляб. Добавя се към чаша с вода и се изпива поне 30 минути преди хранене. На ден се приемат поне 2 до 3 дози.

Вариант 6

В количества от ¼ ч.л. лъжица се смесват натриев бикарбонат и калиев бикарбонат. Към тях се добавя сокът от ½ лимон и вода. Получената алкална смес се консумира 2 пъти през деня на празен стомах.

what is alkaline diet 1Алкализиране с лимон

Вече споменахме, че сок от лимон се използва като средство за алкализиране на организма. Освен в комбинация със сода бикарбонат, може да се прилага и самостоятелно. Сред най-популярните рецепти за използването на лимон с цел алкализиране на организма е приемането всяка сутрин на гладно на чаша хладка вода, към която е добавен сокът от току що изцеден лимон. Въпреки че лимонът е сред най-киселите храни, за които се сещаме по презумпция, след като попадне в организма и се метаболизира, той има мощно алкални свойства. В състава му влизат освен лимонена киселина, още аскорбинова киселина и други слаби киселини, които лесно се преработват от тялото. В същото време, високото му съдържание на минерали действа алкализращо на кръвта, а оттам – и на целия организъм. Както за цялостното регулиране на алкално-киселия баланс в организма, лимоновият сок се препоръчва още при гъбични инфекции и при подагра – успешно намалява концентрацията на пикочна киселина, на която се дължат болката и възпалението.

Алкализиране с ябълков оцет

Ако решите да използвате ябълков оцет за алкализиране на организма, като в случая говорим за чист, натурален продукт, то най-добре е да го приложите в рецепта, която се изпълнява непосредствено след ставане сутрин. Причината се крие в това, че в първите часове след събуждане киселинността в организма е най-висока. Неутрализирането й с помощта на подходящ продукт ще има страхотен ефект – ще повиши здравословните показатели на организма през целия ден.

Конкретно ябълковият оцет се прилага под формата на напитка – около 20 мл от него се добавят към чаша с хладка вода и се изпиват сутрин на гладно. Така приготвената напитка има мощен алкализиращ ефект, който ще повлияе в положителна посока средата в целия организъм. Ако се зачетете по темата, ще откриете и редица други интерпретации в приложението на киселия продукт с цел постигане на балансиране не рН в организма. Така например, комбинацията между 15 г ябълков оцет, същото количество прясно изцеден сок от лимон и щипка черен пипер, добавена към чаша с вода и изпита рано сутрин, не само ще спомогне за алкализиране на организма, но и ще ще подобри храносмилането. Ако пък черният пипер се замени с щипка лют червен пипер, то положителният ефект ще е директно по отношение на метаболизма. Ползите си по отношение на алкализирането на тялото ябълковият оцет дължи на оцетната киселина, но и на съдържащият се в него калий в големи дози.

alkline diet 1Кои са най-алкалните храни?

Любимите на мнозина зеленолистни зеленчуци, като например спанак и маруля, са сред най-алкалните храни и имат чудесен ефект върху здравето. Не без причина здравните експерти винаги ни съветват да ги включваме редовно в менюто си. Те съдържат основни минерали, които са необходими на тялото за извършване на различни функции.  Водораслите също така са в челото на класацията с алкални храни и носят много ползи за телесната система. Морската сол също е такъв продукт, затова не се притеснявайте да поръсите с нея своите супи, салати, омлети и др.  Друго нейно предимство е че тя е богата на минерали като желязо, калий, йод и магнезий. Алкализиращите й свойства помагат в борбата с бактериални инфекции и вирусни заболявания.

А ето и списък с основните алкални храни:

  • Зеленчуци: цвекло, броколи, карфиол, целина, зеле, лук, чесън, чушки, гъби, сладки картофи, моркови, патладжани,
  • Алкализиращ ефект имат и повечето бобовите продукти. Най-добре действащите билки за алкализиране на организма са босилек, мента, мащерка, розмарин и риган.
  • Плодове: авокадо, ябълки, банани, грейпфрут, лимон, пъпеш, диня, портокали, праскови, нектарини, ананас, круши, горски плодове,
  • Други продукти, които попадат в списъка: вода с pH между 9 и 11 или вода с лайм или лимон
  • Ядки: бадемите са за предпочитане, тъй като са богати на фибри и на много полезни витамини и минерали

Счита се, че добре балансираната алкална диета включва около 80% алкализиращи храни и около 20% киселинни.  Прием на повече алкални храни и ограничена консумация на киселинни е доказан метод за отслабване и подобряване на здравето. Освен това се препоръчва да увеличите движението, за да подобрите метаболизма си и преработката на веществата. Избягвайте, доколкото е възможно, и стреса и напрежението, както и излагането на токсични вещества и спазвайте алкална диета поне няколко седмици.  Преди да го започнете обаче помнете, че е задължително да се консултирате с лекар и да направите нужните изследвания, за да прецените как да спазвате диетата.

Храните, които е добре да се избягват, защото изместват киселинно-алкалния баланс към по-кисели стойности, са месата, млечните продукти, яйцата и рибата.  Очевидно, естеството на хранителните продукти, които водят до подкиселяване или алкализиране на организма е много специфично. Придържането към строга алкална диета може да ни лиши от редица важни хранителни вещества и най-вече протеини. Затова налагането на подобни ограничения в храненето следва да е добре преценено и преди всичко – балансирано.

Подходящи хранителни добавки за алкалната диета са калий, калций и магнезий. Освен че води до сваляне на килограми, алкалната диета редуцира възпалението в организма, което е отговорно за множество здравословни проблеми и заболявания.

Алкализиране на организма – ползи

Придържането към алкални диети се препоръчва основно с цел постигане на няколко дългосрочни цели. Сред тях попадат:

  • Поддържане на доброто общо здравословно състояние на организма;
  • Подобряване състоянието на костната система и превенция на остеопорозата;
  • Предпазване от ракови заболявания и хронични състояния, засягащи бъбреците и сърцето;
  • Улесняване на отслабването и детоксикацията.

Източници:

https://www.naturaleyecare.com

https://www.everydayhealth.com