Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

КАК ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ОМАГЬОСАНИЯ КРЪГ НА ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО?

Obesity 1Затлъстяването скъсява живота ни с 10 години, води до над 200 вида здравословни усложнения и е основната причина за инсулти , инфаркти, както и  13 вида рак. Тези стряскащи данни бяха изнесени от водещи ендокринолози и специалисти по обмяната от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO).  В много страни по света затлъстяването се класифицира като болестно състояние, което води след себе си до редица усложнения за организма.

Защо затлъстяването е толкова коварно? Как ни разболяват натрупаните килограми и възможна ли е битката с тях? Възможно ли е да се излезе от този омагьосан кръг, в който попадат много хора в борбата с наднормените килограми?  За жалост нито една от страховитите констатации, изредени по-горе, не е преувеличена.  Това твърди в едно интервю пред „Капитал“ д-р Явор Асьов – дм, главен асистент в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Александровска“ в София, който от 2021 г. е сертифициран национален експерт за лечение на затлъстяването.

Към всички тревожни факти трябва да добавим и още един. Над 60 процента от българите имат излишни килограми и вече сме на път да догоним американците, които са една от най-дебелите нации в света. Страната ни се нарежда и на почетното 8-мо място по брой на затлъстелите сред 57 страни от европейския регион. Тези тревожни данни са извадка от последния доклад на Световната здравна организация за 2022 г. за честотата на хора с наднормено тегло и затлъстяване.

Кога килограмите се превръщат в болест?

И къде е границата на наднорменото тегло и затлъстяването? Има няколко клинични параметъра, които се считат за обективна и лесна оценка. Най-основният от тях е ИТМ ( Индексът на телесна маса), който се изчислява като телесното си тегло ( килограмите) разделим на ръста си в метри на квадрат.  (Пример 105 кг. : (1,65 м. височина Х 1,65 м.) = 38 ИТМ.  В интернет има и >> готови калкулатори за изчисляване на ИТМ.  Според класификацията на Световната здравна организация за наднормено тегло се счита ИТМ между 25-30. За затлъстяване се счита ИТМ над 30. За най-тежката форма на затлъстяване се счита ИТМ над 40 и това състояние изисква задължително лекарска помощ. Такива са и параметрите от различни международни организации, които считат, че  затлъстяването е тежко болестно състояние, което притежава код в международната класификация на болестите.

obesity title image

Преяждането и начинът на живот са основна причина за затлъстяването

Затлъстяването е сложно болестно състояние, което се развива вследствие взаимодействието на много фактори. Основните са средата и начинът на живот. Преяждането и  липсата на физическа активност са сред водещите фактори. Има разбира се и други първопричини за покачване на телесното тегло. Ендокринните заболявания са сред водещите – например увреждания  на щитовидната, надбъбречната или хипофизната жлеза, коментират водещи медици в сектора. Има и генетични фактори в затлъстяването и според едно изследване, наследственост е заложена в 40 процента от случаите на наднормено тегло.

Съвременната ендокринология изповядва разбирането, че понякога затлъстяването се развива вследствие на множество генетични дефекти или т. нар. полигенно заболяване. Съществуват най-различни класификации на затлъстяването.  Най-популярните и разбираеми за широка публика са двете разделения на крушовиден тип (гиноидно) натрупване на килограми  и ябълковиден тип (андроидно).

При първия вид - крушовидният тип пълнеене,  излишните килограми се разпределят главно около ханша и подкожно. При ябълковидния тип – основно върху талията. Вторият тип или така нареченото висцеларно затлъстяване е особено опасно. Мастната тъкан, която се натрупва в областта на талията и около вътрешните органи, е патологична, с променена биологична функция. Тя отделя множество вредни за организма молекули, които повишават многократно риска от захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания, предупреждават ендокринолози. При такъв тип пълнеене е задължително редовното проследяване на кръвното налягане, като част от превенцията.

slide 2

Лечението на затлъстяването изисква ежедневна борба

Затлъстяването е едно от най-коварните хронични заболявания по две причини, коментират ендокринолозите.  Макар че диагностиката му е относително лесна и проста, лечението започва понякога след десетки години. Пациентите обикновено търсят помощ  чак,  когато настъпят допълнителните усложнения, вследствие на затлъстяването – а именно проблеми със ставите, сърдечни заболявания, диабет.

Второто сериозно предизвикателство в борбата със затлъстяването е самото лечение, защото то изисква изключителна мотивация в дългосрочен план. Работа в екип между лекар и пациент и ежедневна борба срещу собствената физиология, която се бунтува и упорито се опитва да си възвърне загубените килограми, споделят опита си водещи български ендокринолози.

Когато човек не успява да задържи нормално телесно тегло или да постигне редукция на килограми, е настъпил моментът, в който трябва да се запита, дали в тялото му вече не са започнали промени, характерни за метаболитния синдром. Нужно е проследяване на обиколката на талията, нивото на триглицеридите и фракциите на холестерола, редовно проследяване на стойностите на артериалното налягане и кръвната захар на гладно, а при необходимост и след натоварване с глюкоза.

Добрата новина е, че при адекватна реакция и навременни действия в значителен процент от случаите може да се предотврати настъпването на споменатите хронични заболявания и трайно да се подобри качеството на живот. Затова нашите основни съвети към хората с наднормено тегло са:

  1. На първо място бъдете отговорни към здравето си и го превърнете в свой приоритет;
  2. Създайте и се придържайте към здравословен модел на хранене с ежедневна консумация на пресни зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млека и сирена, постни меса, бобови храни и риба, ограничен прием на сол, храни и напитки, богати на захар. Приготвяне на храната по подходящ начин;
  3. Осигуряване на достатъчно количество вода;
  4. Оптимална двигателна активност: разходки в парка или извън града, спортни занимания;
  5. При възможност промяна в начина на придвижване в ежедневието – повече ходене пеша или колоездене;

Obesity body fat

Забравете думата „диета“

Битката с килограмите е изтощителна и с променлив ефект. Това ще потвърдят всички, попаднали в омагьосания кръг на затлъстяването. Затова на първо място пациентите трябва да забравят думата „диета“, ако искат да постигнат траен успех в битката с килограмите, коментират специалистите по метаболитни  болести на обмяната. Това, което трябва да се случи, е хората с проблемно тегло да се придържат към индивидуално разработен хранителен режим, изготвен от специалист с опит в областта на хранене, който да отчита персоналните им потребности. Не вярвайте на диети и хранителни режими за масова употреба, съветват специалистите.
Вашето тяло е различно от тялото на всеки друг. Това, което е полезно за вас, може да не е подходящо за друг, затова подходът при лечението на затлъстяване е индивидуален.  Не на последно място, режимът, който ще бъде изготвен за вас, трябва да е лесен и достъпен, за да може да се спазва за дълъг период от време, обобщават от екипа ендокринолози на УМБАЛ „Александровска“.

Кога в борбата със затлъстяването се намесват медикаментите и хирургията?

При лечението на затлъстяване се използват медикаменти едва тогава, когато е документиран поне един неуспешен опит за сваляне на телесно тегло с хранителен режим и физическа активност. Това е основния постулат в медицината по думите на д-р Асьов от клиниката по ендокринология на Александровска болница.

В България непрекъснато се рекламират и предлагат безброй медикаменти за отслабване, но изписването от лекар на всеки от тях ,трябва да е съобразено с индивидуалното състояние на пациента и при внимателна оценка на съотношението полза-риск, казва д-р Асьов.

Най-крайната, но и все по-често срещаната мярка за борбата със затлъстяването е така наречената метаболитна  (бариатрична) хирургия.  Тя влиза в действие, когато има неуспех при медикаментозна терапия или има поведенчески неуспехи в прилагането на хранителен режим, съчетан със спорт и движение. За да се пристъпи към такъв тип операции, трябва да има сериозни отклонения в теглото, индекс на телесна маса над 35-40 и съпътстващи заболявания. Лекари коментират, че резултатите от такъв тип интервенции са обещаващи. При пациенти със свръхзатлъстяване това често е единственото спасение за подобряването на качеството на живота и удължаването му.

В България от 2019 година функционира и първия Център за лечение на затлъстяването към Александровска болница, акредитиран от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO). В него рамо до рамо работи мултидисциплинарен екип от  ендокринолози, пулмолози,  психиатри, кардиолози, хирурзи. Положителна практика е, че пациентите преминали през Центъра биват проследявани за продължителен период от време и резултатите са впечатляващи.

Източници: СЗО

www.medicine.bg