Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

ЗА ПОЛЗИТЕ И ВРЕДИТЕ ОТ КЕТОГЕННАТА ДИЕТА

bad breakfast royalty free imageКакво представлява кетогенната диета?
Кетогенната диета представлява начин на хранене, при който се консумират само храни с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Приеманите храни съдържат достатъчно протеини и често се използват предимно за лечение на различни заболявания. Едно от тях е рефрактерна епилепсия, която при деца доста трудно да се контролира в медицината. Друго име на кетогенната диета е кето диета. Все още медицинските изследвания, свързани с кето диетата са доста ограничени, но досегашните наблюдения върху този режим сочат, че кетогенната диета ефективно води до загуба на тегло. Наблюдават се и редица други ползи при някои заболявания и здравословни проблеми като диабет, епилепсия, Алцхаймер и рак.
Продължителното спазване на кетогенната диета без прекъсване обаче, може да доведе до опасни последици за здравето. Препоръчително е решението за започване на кетогенна диета и продължителността на спазването й да се вземат внимателно, след консултация с диетолог, тъй като все още няма достатъчно изследвания от медицински специалисти. В проучвания, при които кетогенната диета е използвана за лечение на епилепсия, повече от половината от случаите показват различна степен на намаляване на епилептичните припадъци. При определен процент от пациентите, кетогенната диета има много прилики с диетата на Аткинс и други диети с ниско съдържание на въглехидрати.
Основата на кетогенната диета е значително намаляване на външния прием на въглехидрати. Това намаляване на приема на въглехидрати поставя тялото в метаболитно състояние, наречено кетоза. В състояние на кетоза тялото започва да изгаря складираните в тялото мазнини, като ги трансформира в енергия и така задоволява енергийните си нужди. В този процес мазнините се превръщат в кетони в черния дроб, които дори могат да се използват за осигуряване на енергия за мозъка. Кетогенните диети могат обаче да причинят рязък спад в стойностите на кръвната захар, а така също и в нивата на инсулина.

Keto Diet for Heart

Какви са видовете кетогенни диети?
Има различни видове кетогенна диета. Най-често срещаните сред тях са стандартната кетогенна диета (SKD), високопротеиновата кетогенна диета, цикличната кетогенна диета (DKD) и целевата кетогенна диета. (HKD) Цикличните или целеви кетогенни диети са по-усъвършенствани методи и се използват главно от бодибилдъри или атлети, използването им не се препоръчва от медицински специалисти без подкрепата на професионален диетолог. Най-научно изследваният тип е стандартната кетогенна диета.
Стандартната кетогенна диета представлява режим с много ниско съдържание на въглехидрати, умерено съдържание на протеини и високо съдържание на мазнини. Диетата обикновено съдържа 75 процента мазнини, 20 процента протеини и само 5 процента въглехидрати.

Кетогенната диета с високо съдържание на протеини е подобна на стандартната кетогенна диета,  но съдържа повече протеини. Тази диета обикновено е 60 процента мазнини, 35 процента протеини и отново 5 процента въглехидрати.
Какви са ползите от кетогенната диета?
Кетогенната диета първоначално се появява като средство за лечение на неврологични заболявания като епилепсия. Изследвания  разкриват, че кетогенната диета може да доведе до значително намаляване на гърчовете при деца с епилепсия. Впоследствие обаче бяха проведени няколко проучвания, които предполагат, че кетогенната диета може да осигури много повече ползи за здравето, особено при метаболитни, неврологични или свързани с инсулин заболявания.
Кетогенната диета, когато се прави по правилно, може да ви помогне да отслабнете по здравословен начин и да минимизира рисковите фактори за различни медицински проблеми и заболявания. Доказано е, че е ефективен при отслабване, без да се броят калории или да се отделя твърде много внимание на проследяването на храната.
Кетогенната диета може да подобри рисковите фактори за сърдечни заболявания, като телесни мазнини, нивата на HDL холестерол, кръвно налягане и кръвна захар. Установено е също, че кето диетата може да намали симптомите на болестта на Алцхаймер и да забави нейното прогресиране.

diet ketogenic

В допълнение, малки проучвания показват, че помага за облекчаване на симптомите на болестта на Паркинсон, намалява нивата на инсулин, което може да играе важна роля при синдрома на поликистозните яйчници, и води до намаляване на акнето и акнето поради по-ниските нива на инсулин, както и употребата на на по-малко захар или преработени храни.
Проучванията показват, че кетогенната диета помага за намаляване на ефектите от сътресения и ускорява процеса на възстановяване след нараняване. Изследванията в тези области обаче са недостатъчни, ограничени по обхват и дългосрочните ефекти все още не са категорични.

Кетогенна диета за диабет и предиабет
Диабетът се определя като състояние на промени в метаболизма, дължащи се на висока кръвна захар и нарушена инсулинова функция. С помощта на кетогенна диета може да е по-лесно да загубите излишните мазнини, което е тясно свързано с диабет тип 2, предиабет и метаболитен синдром. В ограничено мащабно проучване на хора с диабет тип 2, една трета от участниците са прекратили напълно лечението си за диабет.
В друго проучване се наблюдава, че кетогенната диета подобрява инсулиновата чувствителност със 75 процента в краткосрочен план, но все още не е постигнат напредък по отношение на това как нейните ефекти да продължат в дългосрочен план.
Какви са страничните ефекти на кетогенната диета

Кетогенната диета не е напълно полезен или напълно естествен метод. Създаден е предимно за лечение на медицински проблеми и както при много други методи на лечение, има различни странични ефекти. Въпреки че е безопасен за здрави хора при нормални условия, този режим може да причини значителни промени в тялото поради промяна на метаболизма и следователно да причини някои медицински проблеми.
Продължават медицински проучвания за страничните ефекти от спазването на тази диета за дълго време. Особено при деца този режим може да доведе до забавяне на растежа. Също така се наблюдава, че рискът от камъни в бъбреците, който обикновено е 1/1000, се увеличава до 1/20 по време на процеса на кетогенна диета. Възможно е приемът на инхибитори на карбоанхидразата или калиев цитрат да ограничи този риск до известна степен.
keto diet

Освен това, по време на адаптирането на организма към диетата, в началото могат да се видят определени странични ефекти. Всички тези странични ефекти са популярни като кето грип. Причинява се от промените в метаболизма, които тялото претърпява, докато свиква с кетогенна консумация на енергия, тоест кетоза. Тези нежелани реакции продължават от два до седем дни при нормални условия.
Сред страничните ефекти на кетогенната диета са усещане за липса на енергия, умора и слабост, забавяне на умствените функции, повишен глад, различни проблеми със съня, сънливост, гадене, храносмилателни разстройства и намалена работоспособност по време на тренировка. За да се сведат до минимум тези странични ефекти, е възможно постепенно да се намали консумацията на въглехидрати в продължение на няколко седмици преди започване на същинската кетогенна диета. Този преход ще научи тялото да изгаря повече мазнини, преди напълно да елиминира въглехидратите. В първия период на започване на кетогенната диета е важно да не броите калории, докато тялото не се адаптира и да ядете до засищане.  Може да се появи миризма в урината или дъха, докато спазвате кетогенната диета. Това се дължи на отпадъчните продукти, които тялото произвежда по време на кетоза.
Кетогенната диета променя също така баланса на водата и минералите в тялото. Поради тази причина се препоръчва хората да се консултират с диетолог и да научат колко допълнителни сол, натрий, калий и магнезий трябва да приемат, поне в началото.
Важно е да си набавяте тези минерали с нормалната диета, без да се възползвате от хранителни добавки. Добавките, които ги съдържат, са необходими, за да се компенсира липсата на микроелементи, които обикновено се доставят на тялото от храните, избягвани по време на процеса на кетогенна диета.

Снимки: Pixabay