Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

КАК ДА ОТСЛАБВАМЕ БЕЗ ДА ВРЕДИМ НА ЗДРАВЕТО СИ

diet qДиетите могат да бъдат предизвикателство, а информацията за тях изобилства в онлайн пространството. Често обаче въпросната информация може да бъде объркваща или подвеждаща, посочват от Националната здравна служба във Великобритания. Независимо дали искате да направите мускули или просто да свалите килограми, важно е да го правите безопасно, посочват от ведомството. 

Има безброй популярни диети, но предполагаемата наука зад много от тях е съмнителна, пише още британският вестник Mirror. Специалистите предупреждават, че някои диети крият наистина рискове за нашето здраве. Експерт от от Националната здравна служба във Великобритания обяснява кои са най-добрите подходи в борбата с излишните килограми.

1. Пийте повече вода и по-малко алкохол

Много хора си мислят, че са гладни, когато всъщност са просто жадни. Пиенето на повече вода през деня може да ви помогне да спрете приема на излишни калории. Алкохолът също е изключително калоричен, посочват експерти и дават пример с виното и спиртните напитки. Две чаши вино се равняват на приблизително същите калории като бургер. Според лекари е необходимо да тичате в парка най-малко половин час, за да изгорите въпросните калории.

2. Яжте храни, богати на фибри 

Опитайте се да ядете повече храни с високо съдържание на фибри, тъй като те ви помагат да останете сити по-дълго време. Можете да намерите фибри в плодовете и зеленчуците, пълнозърнестия хляб, пастата, кафявия ориз. Храни богати на фибри са и бобът, гра̀хът, лещата и овесът.

diet33. Не се ограничавайте от любимите си храни

Някои диети препоръчват пълна забрана на определени храни. „Не изключвайте никакви храни от менюто си, дори и да се стремите да отслабнете", се посочва на сайта на Националната здравна служба. Забраната на храни само ще ви накара да жадувате повече за тях. Няма причина да не можете да се насладите от време на време на нещо сладко или вредно, стига да спазвате границите на дневния си калориен прием, посочват специалисти. 

4. Консумирайте повече плодове и зеленчуци

Това звучи очевидно, но е от съществено значение както за намаляване на калориите, така и за поддържане на добро здраве. Плодовете и зеленчуците са не само с ниско съдържание на калории и мазнини, но и с високо съдържание на фибри – и двете са жизнено важни за отслабването. Можете да опитате да добавите нарязан банан или шепа горски плодове към вашата зърнена закуска или кисело мляко, да ядете печени или пържени гъби или домати с яйцата си. Плодовите смутита са особено подходящи, ако искате да увеличите консумацията на плодове. За обяд можете да добавите маруля, домат или краставица към вашите сандвичи или хапнете лентички краставица, чушка или морков, гарнирани с хумус.

5. Яжте редовно и спрете да похапвате безразборно

diet2Експертите в областта на здравословното хранене казват, че храненето на равни интервали ви помага да изгаряте калории с по-бързи темпове. Можете да се опитате да планирате храненията си за седмицата, така че да не се окажете изкушени или принудени да купувате нездравословни закуски.

6. Мотивирайте се да правите повече упражнения

Да бъдеш активен е от ключово значение за отслабването. Експертите съветват да определите един час в седмицата, в който да спортувате активно. 

7. Обръщайте внимание на хранителните стойности, изписани на етикетите на храните

Всички продукти имат етикети, показващи колко калории, мазнини и други съставки съдържат. Намаляването на висококалоричните и други нездравословни продукти наистина може да помогне.