Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

ОРИЗОВАТА ДИЕТА БОРИ ХИПЕРТОНИЯ И ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

rice cookersНискокалоричната диета с ориз е диета с високо съдържание на въглехидрати, и ниско съдържание на мазнини и протеини, която цели редуциране на теглото и постигането на по-добро здраве. Диетата се стреми към калориен дефицит, намален прием на натрий и може да помогне на някои хора да подобрят метаболизма си.

Какво представлява оризовата диета?

Оризовата диета е създадена в далечната 1939 година на миналия век от д-р Уолтър Кемпнер за лечение на злокачествена хипертония и бъбречна недостатъчност. Теорията му се основава на това, че с промяната на храненето и начина на живот, се намалява натоварването на бъбреците, а това може да спаси животи. Статия от 2014 г., публикувана в изданието на СЗО, която анализира ползите от диетата с ориз, допуска предположението, че д-р Кемпнер е разработил диетата като съпътстващо лечение на болести като хипертонията, затлъстяването и множество други хранителни разстройства. Дълги години диетата не била особено актуална, но върнала популярността си през 2006 г., когато на пазара излиза книгата на Кити и Робърт Розати „The Rice Diet Solution“.

Как работи диетата?

Още при създаването на диетата д-р Кемпнер публикувал анализ на състоянието на 106 пациенти, които отслабнали с поне 45 кг., спазвайки режима. По време на експеримента още шестима души се присъединили към така наречения клуб на века. Средната загуба на тегло била 64 кг. Това проучване показало, че много затлъстелите хора също могат да постигнат забележително понижаване на теглото, дори нормализиране на теглото, без прием в болница, операция или фармакологична намеса.
Един важен факт, който може да се извлече от това проучване, е, че патологичното и свръхголямото затлъстяване НЕ са непоправима болест. Отслабването може да бъде постигнато. Голямото затлъстяване може да бъде поправено, и това може да стане без драстична намеса. При експеримента с оризовата диета на д-р Кемпнерн всички участници  забелязали значително подобрение на кръвното налягане, а много други забелязали намаляване на :

 • - Размерът на сърцето им.
 • - Подобряване при ретинопатия.
 • - Понижение на нивата на серумния холестерол, което представлява количеството общ холестерол в кръвта на човек, включително липопротеини с висока и ниска плътност и триглицериди

Тези резултати по онова време били забележителни, като се има предвид, че в ония времена хората със злокачествена хипертония обикновено не преживявали повече от 6 месеца и умирали.

rice bowlПотенциални ползи от прилагането на оризовата диета

Двамата авторите на Rice Diet Solution твърдят, че диетата помага на хората да отслабнат бързо и безопасно, като мъжете губят средно 13 кг през първите 4 седмици, а жените губят средно 8,5 кг.  Те също така твърдят, че оризовата диета кара хората да се чувстват по-енергични и в по-добра кондиция.  The Rice Diet Solution обяснява, че диетата е ефективна за отслабване поради следните причини:

 • - солта е стимулант на апетита и ограничаването й кара хората да губят тегло
 • - диетата ограничава наситените мазнини и вместо това включва богати на фибри въглехидрати, което помага на хората да са сити по-лесно е да ограничите калориите, тъй като диетата се състои от нискокалорични храни

Книгата предлага и четири допълнителни ключови начина диетата да работи:

 1. Съзнателно хранене и познаване на хранителния състав на консумираната храна.
 2. Отделяне на време за дейности, като съзнателно дишане, тай чи или водене на дневник
 3. Редовни упражнения
 4. Намиране на подкрепа в общности и взаимоотношения с близки

Спазването на диета с ориз може да помогне на някого да отслабне чрез калориен дефицит, намалени мазнини и преработени храни, както и промени в начина на живот, като упражнения и съзнателност.  Може също така да има ползи за здравето на някои хора заради  намаляването на натрия и наситените мазнини.

Възможни рискове при прилагане на диетата

Някои хора може да сметнат за предизвикателство или твърде ограничаващо спазването на диета с ориз, което води до трудности при хранене извън домашната среда и потенциални хранителни дефицити. Например, ниският прием на протеини може да доведе до загуба на мускулна маса или недостатъчно количество аминокиселини за протеинов синтез. Освен това тялото се нуждае от здравословни мазнини за правилното функциониране и ограничаването им може да доведе до здравословни проблеми. Авторите на The Rice Diet Solution подчертават, че хората, приемащи лекарства за диабет, високо кръвно налягане или застойна сърдечна недостатъчност, трябва да се консултират с лекаря си, преди да започнат диетата. Дозите на лекарствата, включително литий и варфарин, може да се нуждаят от корекция. Освен това, лица, които са претърпели операция на дебелото черво, процедури за отклоняване на уретера или имат нарушена бъбречна функция, трябва да избягват диетата. Ако някой изпитва чувство на неразположение или виене на свят, докато спазва диетата с ориз, трябва да се консултира с лекаря си. Въпреки че оризовата диета е подходяща за вегани и вегетарианци, хората, които следват този модел на хранене, може да се наложи да приемат добавки с витамин B12 и омега-3.

Как да спазваме диета с ориз

Оригиналната оризова диета на Кемпнер се състои почти изцяло от плодове и ориз, общо 2000 калории на ден. Оризовата диета на Кемпнер е с драматично ниско съдържание на сол, протеини и мазнини и с високо съдържание на сложни въглехидрати.  Диетата с ориз изисква човек да консумира:

 • 4-5% от дневните калории от протеини
 • 2-3% от дневните калории от мазнини
 • 150 милиграма натрий дневно
 • ограничен дневен прием на течности

Актуализирани насоки за диета с ориз

Важно е да се отбележи, че Кемпнер разработил оризовата диета за лечение на състояния като „злокачествена хипертония, бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност и техните комбинации“, а не специално за отслабване. Авторите описват диетата като с ниско съдържание на натрий и мазнини, като наблягат на избягването на преработени храни с високо съдържание на натрий и се въздържат от добавяне на сол към ястията.  Диетата е структурирана в три фази:

 • детокс
 • отслабване
 • поддържане на теглото

Приемът на калории постепенно се увеличава от малко под 1000 до над 1200 калории на ден. Въпреки че книгата не изисква броене на калории, размерите на порциите са определени в плановете за хранене. Диетата насърчава консумацията на всякакви плодове и зеленчуци без добавяне на допълнителни мазнини към ястията. Приемът на натрий се препоръчва между 500-1000 мг дневно, с минимум 300 мг на ден. За тези, които не консумират млечни продукти, диетата предлага да изядат 2 филийки обикновен хляб или да добавят 200 мг натрий от друг източник. Препоръчват се специфични порции от различни групи храни, включително нишестета, зеленчуци и протеини. Нишестетата включват ориз, боб, зърнени храни и хляб, докато източниците на протеини включват животински продукти като риба и пиле, както и вегетариански варианти като боб и яйца.

Препоръчителните размери на порциите включват:

 • Едно нишесте: Една трета чаша варен ориз или боб, половин чаша варени тестени изделия или зърнени храни, една филийка хляб или четвърт до една чаша зърнени храни (без ниско съдържание на натрий).
 • Един обезмаслен млечен продукт: 1 чаша обезмаслена соя, обогатено зърнено мляко, краве мляко или кисело мляко.
 • Един зеленчук: 1 чаша сурови зеленчуци.
 • Един плод: 1 средно голям плод, една чаша грозде или една чаша нарязан плод.
 • Една подправка: 1 чаена лъжичка кленов сироп или мед; диетата изключва сол, подправки и билки.

От съществено значение е хората, които имат притеснения относно приема на натрий, да се консултират с лекаря си и да работят заедно, за да установят подходящ диапазон на натрий, докато спазват оризовата диета според техния комфорт и способности.

rice 1Фаза 1: Детокс

Тази фаза включва прочистване на тялото от излишния натрий, токсини и водно тегло. Хората трябва да следват фаза едно за една седмица. Първата фаза на диетата включва:  1 ден в седмицата спазвайте основната диета с ориз. Това включва 2 нишестета и 2 плода на закуска, обяд и вечеря.

За шест дни в седмицата: Лакто-вегетарианска диета с ориз

 • Закуска: 1 нишесте, 1 млечни продукти без мазнини и 1 плод
 • Обяд: 3 нишестета, 3 зеленчука и 1 плод
 • Вечеря: 3 нишестета, 3 зеленчука и 1 плод

Пример за закуска за 6 дни от седмицата е:

 • четвърт до една чаша пълнозърнеста зърнена култура
 • 1 кофичка обезмаслено кисело мляко
 • 3 сини сливи

Фаза 2: Загуба на тегло

Тази фаза има за цел да помогне на някого да отслабне според личните си цели. Продължителността на втората фаза зависи от това колко тегло някой иска да загуби. Авторите съветват, че съчетаването на тази фаза с редовни упражнения може да помогне на някой да загуби средно 1,6 кг на седмица или 6,3 на месец.

За един ден в седмицата: Основната диета с ориз, включваща 2 нишестета за закуска, обяд и вечеря

За пет дни в седмицата: Лакто-вегетарианска оризова диета

 • Закуска: 1 нишесте, 1 млечни продукти без мазнини и 1 плод
 • Обяд: 3 нишестета, 3 зеленчука и 1 плод
 • Вечеря: 3 нишестета, 3 зеленчука и 1 плод

За един ден в седмицата: Вегетарианска плюс оризова диета (това включва протеини и е с 200 калории повече от лакто-вегетарианската оризова диета)

 • Закуска: 2 нишестета и един плод
 • Обяд: 3 нишестета, 3 зеленчука и 1 плод
 • Вечеря: 3 нишестета, 3 протеина или 2 млечни продукта, 3 зеленчука и 1 плод

Примерен обяд за 5 дни от седмицата е:

 • 1 чаша варен ориз/боб или 1 ½ чаши всякакви други варени зърнени храни или тестени изделия
 • Половин чаша доматен сос
 • 2,5 чаши салата от спанак и портокал от мандарина с две супени лъжици балсамов дресинг

Фаза 3: Поддръжка

Тази фаза помага на човек да поддържа новото си тегло. Авторите предоставят насоки за тази фаза, но съветват, че след като някой постигне целевото си тегло, може да пожелае да добави около 200 калории, за да включи риба, здравословни мазнини, като ядки и авокадо или млечни продукти.

За 1 ден в седмицата: Основната диета с ориз, включваща 2 нишестета и 2 плода на закуска, обяд и вечеря

За 4 дни в седмицата: Лакто-вегетарианска оризова диета

 • Закуска: 1 нишесте, 1 млечни продукти без мазнини и 1 плод
 • Обяд: 3 нишестета, 3 зеленчука и 1 плод
 • Вечеря: 3 нишестета, 3 зеленчука и 1 плод

За 2 дни в седмицата: Вегетарианска диета плюс ориз

 • Закуска: 2 нишестета и 1 плод
 • Обяд: 3 нишестета, 3 зеленчука и 1 плод
 • Вечеря: 3 нишестета, 3 протеина или 2 млечни продукта, 3 зеленчука и 1 плод

Примерна вегетарианска вечеря плюс ориз за 2 дни от седмицата е:

 • писия
 • 1 чаша картофи с чесън
 • ½ чаша  царевица
 • 1 чаша салата с балсамов дресинг
 • 1 чаша крем супа спанак
 • 1 портокал или 2 мандарини клементини

Кафяв или бял ориз?

Оригиналната диета на Кемпнер включва бял ориз, избран заради по-ниското му съдържание на калий в сравнение с кафявия ориз. Това е особено важно за хора с бъбречна недостатъчност, основната целева група за първоначалната диета. Въпреки това, поради ниското съдържание на тиамин в белия ориз, Кемпнер препоръчва добавка с тиамин на своите пациенти. В по-новите версии на диетата хората имат възможност да избират бял или кафяв ориз и други зърнени храни. Кафявият ориз, тъй като е пълнозърнест, съдържа повече витамини от група В и фибри. Някои изследвания показват, че в сравнение с белия ориз, кафявият ориз може ефективно да намали гликемичния отговор, като спомага и за баланса на кръвната захар.

Заключение

Диетата с ориз може да бъде ефективна за отслабване поради присъщия й калориен дефицит, акцент върху определени храни и намалено съдържание на мазнини. Когато се комбинира с редовни упражнения и спорт, както и поддържащи стратегии за начин на живот, като съзнателност и водене на дневник, оризовата диета може да улесни промените в навиците и да насърчи по-здравословен начин на живот. Намаляването на натрия и наситените мазнини, които са ключови компоненти на диетата, също може да допринесе за избягване на здравословни проблеми като високо кръвно налягане и метаболитни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване. Важно е да се отбележи, че стриктното спазване на диетата с ориз в дългосрочен план може да доведе до дефицит на хранителни вещества. Следователно хората трябва да имат предвид това и да планират по-балансирана диета по време на поддържащата фаза. Освен това, тъй като здравето и метаболизмът варират при отделните хора, това, което работи за някои, може да не е подходящо за други.

По материали от medicalnewstoday-com