Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

КАК ДА НЕ НАРУШАВАМЕ РЕЖИМА СИ ПО ВРЕМЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИЯ ПОСТ

Великденският пост е особено изпитание за организма, което се случва веднъж в годината. Той може наистина да се окаже добър начин за пречистване на организма ни, но за други, които имат специфични здравословни проблеми, може да бъде и крайно неподходящ начин на хранене. На първо място трябва да знаем, че "супер храните" в никакъв случай не е необходимо да имат основно място в менюто ни по време на Великденския пост. Това са препоръките на специалисти по диететика и здравословно хранене. Ако сме решили да се лишим от месото и млечните продукти по време на пости, тогава трябва да компенсираме лишенията на организма с други храни като обогатим менюто си с плодове, зеленчуци и варива, които са отгледани предимно на българска земя, съветват специалистите.

И както е валидна поговорката , че всеки си тежи на мястото, толкова повече тя се отнася за храните, които включваме в менюто си по време на поста. Всеки народ е с вековни традиции по отношение на храната, а хранителните ензими на хората са пригодени да разграждат най-добре продуктите, расли на родната им земя. Затова е препоръчително да не правим екзотичните супер храни главните герои в постната ни чиния. Така например вместо популярната киноа, можем да се храним с българско просо.

eat 2834549 640

"Няма нищо лошо да опитваме или понякога да обогатяваме менюто, да го допълваме с малки количества такива деликатесни екзотични храни, но те са предимно допълнение към нашия традиционен модел на хранене. В никакъв случай не могат да станат основни наши храни"., коментира проф. Донка Байкова - специалист по хранене и диетика.

От здравословна гледна точка, постите са отличен метод за детоксикация след зимните месеци. Те обаче не се препоръчват на бременни или кърмещи жени, подрастващи, възрастни или преболедували инфекциозни болести. Разнообразие - това е ключовата дума за здравословното хранене по време на пости. "Би трябвало да комбинираме храните подходящо и да използваме най-голямото възможно разнообразие от растителни продукти в менюто на поста", казва професор Байкова.

vegetables 2338824 640

Освен с вредните токсини, в края на поста можем да се разделим и с излишни килограми. За да се случи това обаче трябва да се храним разумно.  "Рискът да качим килограми е понякога факт, поради причината, че консумираме еднообразни храни, за да сме сити повече хляб, за да сме сити много по-голямо количество растителна мазнина или маслини, а всички те са носители на повече калории", коментира диетоложката.

Специалистите препоръчват да ядем по 5 пъти на ден по време на поста в по-малки количества храна. А моделът за детоксикиране можем да продължим през цялата година - да изключваме месото и млечните продукти от менюто си два пъти седмично.