Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

БИОГЕННАТА ХРАНА – НАЙ-ЕВТИНИЯТ СПОСОБ СРЕЩУ СТАРЕЕНЕТО

Парадоксално, но факт. Най-полезната храна на земята всъщност е най- евтина? Шах и мат за тези, които смятат, че здравословното хранене всъщност е нещо неимоверно скъпо. Кълновете например са тези живи ензими, които могат да сътворят с вас чудо и да ви избавят от  много болести и да подмладят вашето тяло, ако вие позволите това, разбира се. Консумирането на подходящите вещества е и начинът за спиране на стареенето. Най-евтиният начин за удължаването на младостта е като ядем хранителни вещества, които учените наричат биогенна храна.

kalnove mix

Такава биогенна храна е била консумирана в древността от много мъдри народи, благодарение на която те са живеели на Земята неограничено време. Древните гърци например вярвали, че „да умреш на 70 г. е почти същото като да умреш в люлката“, защото самият процес на стареене настъпва, когато умират повече клетки, отколкото се раждат. И това се случва само, когато в храната няма достатъчно ензими.

Нека не забравяме, че всяка храна, която консумираме, изгражда човешкия организъм. Нашите нерви, стави, кости, коси, нокти, кожа  – всяка тъканна или имунна клетка, всеки хормон в тялото ни, са продукт на това, което сме погълнали преди известно време. Оттам и максимата: Човек е това, което яде! Вече има такава наука – за храната – нутриционистика. Тя борави с основни понятия като клетъчно хранене, клетъчен глад и клетъчна енергия, както и връзката между правилното хранене, клетъчната енергия и способността на организма сам да се прочиства от токсини.

kalnove leshtaВ нутриционистиката има раздел, който се занимава с лекуването с храна и се нарича нутрицитерапия. Тези специалисти  класифицират храната в зависимост от веществата и енергията, на които е източник.  От енергийна гледна точка храните се делят на четири групи, а именно:

– биоцидни
– биостатични
– биоактивни
– биогенни

Днес ние ще се спрем на биогенната храна.

Какво представляват биогенните храни?

За биогенните храни може да се каже само едно – те зареждат с енергия. Терминът “биогенезис” идва от гръцките думи “живот” и “възникване, начало, раждане”. Те не са много и затова са толкова ценни. Наричат ги “суперхрани” и това са суровите семена и ядки, кълновете (с някои забележки), медът (много зависи откъде е, какъв е), синьозелените микроводорасли и коластрата. Към нея, отново със забележки, можем да прибавим и майчината кърма (данните сочат, че кърмата на майките у нас е все по-киселинна! И това е естествено следствие от храненето и начина им на живот!).
Пример за биогенна храна са: покълнали семена и кълнове от слънчоглед, тиква, лен, сусам; покълнали зърна от пшеница, ръж, ечемик, амарант; горчица, нахут, мака.

kalnove

Характеристики на храната:

  • · Това е най-лековитата храна на планетата, отдавна се използва като енергиен допинг и най-доброто лекарство.
  • · Съдържа биоенергия в максималната фаза на своята активност.
  • · Има свойството „биогенност” (чрез засаждане на разсад в земята, той дава начало на нов живот, превръщайки се в растение). Ето защо биогенната храна се нарича жива храна.
  • · Има свойството да зареди човека с максимално количество биоенергия.
  • · Увеличава физическата и умствената енергия на човек.
  • · Биогенната храна способства за намаляне на времето за сън, което тялото използва за попълване на запасите си от биоенергия.

Кълновете са най-добрите доставчици на ензими (ензими, източници на жизнена енергия), витамини, диетични фибри (фибри), аминокиселини, мастни киселини, захари, микро и макроелементи. Разсадът например, съдържа около 40 пъти повече естествени ензими от всички други продукти. А антиоксидантите, съдържащи се в разсада, предотвратяват унищожаването на ДНК, което помага за удължаването на живота.

Характерно за покълналите семена е, че те са буквално витаминозна бомба. С развитието на кореновата система на растението и появата на разсада, съдържанието на витамини значително намалява. Смята се, че витамините в зелените растения са средно 340 (!) пъти по-малко, отколкото в разсада. По този начин, използвайки покълнали семена за храна, човек е в състояние да получи максималното количество естествени антиоксиданти и необходимите за организма витамини, които могат да предпазят от болести и да удължат живота.

В таблицата по-долу например са посочени проценти от дневната необходима доза от редица витамини, съдържащи се в 100 g разсад от пшеница или в същото количество от онези зеленчуци и плодове и други продукти, които можем да закупим на пазара през цялата година.
grah kalnove
Диетата с кълнове е евтина.

Но също така трябва да вземете предвид факта, че от един килограм сухи семена получавате 1,5 или дори 2 килограма „готова“ храна  (в резултат на насищането им с вода). По това време, когато купувате едни и същи портокали, банани, мандарини и т.н. - ние хвърляме почти половината от теглото в кошчето за боклук, под формата на корите, отделянето на костилките и други неща, което прави тези продукти още по-скъпи спрямо реалната маса, консумирана след почистването им. Освен това трябва да се има предвид, че 300 грама семена могат да се ядат плътно, докато 300 грама портокал или банан са "нелепа доза".

Нашите предци са знаели за ползите от кълновете. Те са ценяли преди всичко качеството на храната, а не нейното количество. Освен това, за пълноценен живот, нашите предци са имали не повече от шепа кълнове на ден. Има доказателства, че нашите предци са приемали храна не повече от 1-2 пъти дневно. Затова съществува древната мъдрост,  че човек, който яде веднъж на ден, е мъдър. Който яде два пъти на ден е чревоугодник, който търси щастие във временните удоволствия. А който яде три пъти на ден - е болен човек. Интересно е да се знае,  че дори в древността гърците и римляните и техните армии, състоящи се от атлети и спортисти, маршируващи с дни, са се хранели само по веднъж на ден.

Вече хиляди години еднократното хранене вечер в края на работния ден, е норма за хората, живеещи по Средиземноморското крайбрежие. Навикът да се яде три пъти на ден, се появи едва през последните два века, поради недостиг на хранителна жива енергия, ензими, витамини, които човекът доброволно унищожавал при обработката на храната и чрез различни процеси на рафиниране, консервиране, белене и обработка.

Като пример можем да кажем, че 100 грама покълнала пшеница носи по-голяма хранителна стойност от 1 кг бял хляб или 500 г пресни плодове и зеленчуци, които освен всичко друго често съдържат нитрати, токсични вещества.

Яденето на кълнове помага да се спестят не само пари и време, но и енергиен потенциал. Ето защо много йоги се хранят основно с биогенна храна,  изразходвайки биоенергията си за духовни цели, за развитие на интуицията и отварянето на космическо съзнание.
sprout vegetables 3978521 1280
Съставът на биогенната храна:

- Максимално количество живи ферменти (ензими), с помощта на които се извършват всички метаболитни процеси, усвояването на протеини, мазнини, въглехидрати.

- Почти пълен набор от живи аминокиселини, от които се формират всички живи клетки.

- Зелените издънки на бобовите култури съдържат жив хлорофил, който е сходен по състав с човешката кръв, поради което той участва активно в процеса на изграждане на кръвоносната система.

- Неизчерпаем източник на фибри, който е необходим за поддържане здравето на микрофлората и подобряване на смилането на храната.

- Почти всички живи микро и макро елементи.

 - Почти всички живи витамини, които са необходими за нормализиране на метаболитните процеси.

- Степента на асимилация от човешкото тяло:

Тъй като биоактивните вещества се намират в органичните съединения в биогенната храна, те се абсорбират много лесно от собствените им ензими. Процентът на храносмилането на хранителни храни достига 90-100% при внимателно дъвчене.

Последици от употребата:

След като яде биогенна храна, човек усеща прилив на жизненост, лекота и ситост за цял ден или дори няколко дни. В резултат на редовното хранене само с биогенна храна, желанието  за мъртви храни, за употреба на алкохол, тютюнопушене, наркотици -изчезва, апетитът намалява рязко  и е напълно възможно човек да се справи без храна в продължение на няколко дни и седмици.

Редовната консумация на кълнове стимулира обмяната на веществата и образуването на кръв, подобрява имунитета, компенсира дефицита на витамини и минерали, нормализира киселинно-алкалния баланс, помага за прочистване на организма от токсини и ефективно храносмилане, повишава потентността, забавя процеса на стареене. Покълналите семена са особено полезни за деца и възрастни хора, бременни жени и кърмачки, хора на интензивния  умствен и физически труд.

В допълнение към общия положителен ефект върху човешкото тяло, кълновете от всяка отделна култура, имаща в състава си определен набор от полезни вещества, витамини и микроелементи, има специфичен лечебен ефект и се препоръчва на хора, страдащи от различни заболявания. Включването на кълнове в ежедневната диета, е съществен елемент за човек, водещ здравословен начин на живот.

Проблемите с липсата на витамини, микро и макроелементи могат да бъдат избегнати, ако ядете кълнове, които съдържат всички необходими вещества от А до Я в цялостна, естествена, неразчленена, балансирана форма.

Кълновете се използват в храненето от много милиони години. В ръкописите, оцелели до нас, има записи, че разсадът е бил известен преди 5 хиляди години. 3000 години преди Христа китайците са били добре запознати с лечебните свойства на кълновете.
tomato 1782214 1280
Кой консумира биогенна храна?

Тибетски мъдреци, йоги, абхазки столетници.
Китайски императори.
Жителите на Далечния север.
Астронавти.
Герои и богатири.

Кълновете са били част от храната и лекарство на десетки хора от Изтока и Запада. 3000 години преди нашата ера китайците редовно са се хранели с кълнове от боб. Същите кълнове са спасили екипажа на капитан Кук от скорбут. В Русия също отдавна се използва покълналата пшеница. От древните руски хроники е известно, че славянските войници при походите си са яли покълнало зърно, а нашите предци са хранели с покълнало жито болни и слаби деца, след което децата бързо напълнявали и се възстановявали. Професор Хенри Шерман също доказа, че животът на животните може да бъде увеличен с храна, която съдържа ензими.Яденето на храни, съдържащи максималния брой ензими, е тайната за поддържане на младежката кожа и почти физическото безсмъртие.

В по-ново време легендарният Махатма Ганди се е хранел с кълнове ежедневно и е препоръчвал същия начин на хранене на своите последователи. Вечно младата „баба“ на американското кино Лиз Тейлър и чаровната Джейн Фонда, която има фигура на 16-годишно момиче, също отделят значително място в диетите си на нежната зеленина на младите кълнове. Топ моделите последваха техния пример, защото добрият тен, снежнобелите зъби, еластичната кожа, лъскавата добре поддържана коса в тяхната работа не са лукс, а необходими професионални предимства.

Смята се, че преди Потопа биогенната храна е била в основата на начина на хранене на хората. Но след бедствието знанията за храната били изгубени. Само някои представители на човешката раса са успели да съхранят и запазят тайните на дълголетието.

Днес поради ужасно неразумните хранителни навици на съвременния човек, средната продължителност на живота е около 70 години, така че самата идея, че можете да живеете дълго и едновременно с това да нямате страдания и болести, изглежда фантастична. Но всичко зависи от вашата настройка, от начина ви на живот и мислене и от хранителните ви навици.

Хората измислиха много храни, които скъсяват живота, но и не по-малко такива, които се борят със стареенето. Но какъв е смисълът да водим борба с последиците от стареенето, ако причините не бъдат елиминирани?

По материали от руския печат