Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

КОИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА СТАРЕЕНЕТО СПОРЕД УЧЕНИТЕ?

Остаряването много плаши хората, затова съвременната наука се опитва от години да разгадае причините за това. С напредването на възрастта клетките в организма просто губят способността си за ефикасно разпределяне на ресурсите в организма. Това е най-новото откритие, което са направили учени от университета на Западна Австралия.
Остаряването на клетките от своя страна води до деградацията на тъканите и до болести като остеопороза, артрит, сърдечно-съдови болести и рак,съобщава сайта https://phys.org/. Било констатирано, че е възможно митохондрии от остеоцити (костни клетки) да бъдат пренесени в други клетки чрез свързваща остеоцитите разклонена мрежа. pair 2914879 1280Митохондриите играят важна роля при метаболизма и стареенето, като осигуряват енергия на клетките. Трансферът на митохондрии позволява на клетките реципиенти да регулират възпаления на тъкани, да предотвратят увреждания и дори да развият резистентност към химиотерапия. Той се осъществява с помощта на играещия ролята на посредник ендоплазмен ретикулум - сложна система от канали и вакуоли в органичните клетки. Ключова роля има ензимът митофузин 2, който свързва митохондрията с ендоплазмения ретикулум.
С напредването на възрастта активността на ензима намалява и се нарушава трансферът на митохондрии в мрежата остеоцити. Това на свой ред увеличава риска от клетъчна смърт и поява на болести.
По думите на учените, получените резултати може да допринесат за разработване на нови методи на лечение.