Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

КОИ ХРАНИ СТАВАТ КЛЮЧОВИ С НАПРЕДВАНЕТО НА ВЪЗРАСТТА

woman eating dinner1С напредване на възрастта телата ни се променят и отвътре, и отвън. Метаболизмът ни се забавя, а мускулната маса може да намалее. Тези промени влияят на начина, по който обработваме веществата, съдържащи се в храната, която ядем. Затова е важно да сте наясно с тези промени и как те могат да повлияят на вашите лични хранителни нужди.

Осъзнаването, че вашите хранителни нужди се променят с възрастта, може да ви помогне да решите на кои видове храни трябва да дадете приоритет във вашия хранителен режим. Прочетете, за да научите повече и за това кои хранителни вещества са от съществено значение с напредването на възрастта и как можете да оптимизирате диетата си.

Значението на храненето с напредване на възрастта

Правилното хранене в зряла възраст е от решаващо значение за начина, по който ще остаряваме. Дали ще се радваме на живота или ще колекционираме заболявания и ще пием хапчета с шепи. За жалост все още малко хора осъзнават, че начинът ни на хранене е пряко свързат със стареенето и трябва да претърпи промени с напредването на годините. Това е и общото мнение на геронтолозите и всички медицински специалисти, работещи в  тази сфера.

Хранителните ни нужди се променят с напредване на възрастта. За съжаление, проучванията показват, че възрастните хора са по-малко склонни да консумират  така наречените здравословни храни. От друга страна организмът им вече е с намалена способност да абсорбира и метаболизира важните хранителни вещества, което може да доведе до дефицит и до хронични болестни състояния. Всъщност приблизително 85% от хората на възраст над 65 години, имат поне едно хронично заболяване, според проучване, проведено от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията и Националния център за здравна статистика.

Изследванията обаче показват още, че правилното хранене може да подмогне  така нареченото здравословно стареене и да намали индивидуалния риск от развитие на хронични заболявания и други здравословни проблеми. Когато възрастните хора се хранят с добре балансирана, питателна храна, те обикновено живеят по-дълго. При тях съществува и по-малък риск от хронични заболявания, като диабет, сърдечни заболявания, Алцхаймер , някои видове рак и много други, обобщават медицинските специалисти.

healthy food1

Ключови хранителни вещества за по-възрастните, според експерти

Докато в по-млада възраст специфичните хранителни нужди варират от човек на човек, в по-зряла възраст има някои хранителни вещества, на които по-възрастните хора трябва да дават приоритет. Като цяло над 60-годишна възраст хората се нуждаят от по-малко калории, но пък имат потребност от по-големи количества протеини, фибри и специфични витамини и минерали, като калций, калий, фолат и витамин D.

Протеин

Обичайно е хората да губят мускулна маса и сила с напредването на възрастта. Това е състояние, известно като саркопения. За съжаление, това може да засегне мобилността и независимостта на индивида, както и да увеличи риска от развитие на заболявания като сърдечно-съдови заболявания и диабет. Протеинът е от съществено значение за поддържането на мускулна маса, така че е важно възрастните хора да консумират достатъчно висококачествени, богати на протеини храни през целия ден. Добри източници на протеини са нетлъстото месо, птици, риба, яйца, тофу, бобови растения, ядки и семена.

Необходимото количество протеин се изчислява според телесното тегло и експертите препоръчват хората над 65 години да се стремят към консумацията на между 1,2  до 2,0 грама протеин на килограм телесно тегло всеки ден.

fiberФибри

Фибрите играят повече от важна роля за здравето на червата и метаболитната функция. Изследванията показват, че диетата с високо съдържание на фибри е свързана с по-добро физическо представяне, увеличена продължителност на живота, подобрена когнитивна функция и намален риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Храни като пълнозърнест хляб, броколи, авокадо, ябълки, овесени ядки, чия семена, леща и горски плодове са отлични източници на диетични фибри, но има още начини да увеличите приема им. „Ако откриете, че не консумирате достатъчно зърнени храни, бобови и плодове, може да си ги набавите чрез хранителни добавки“, съветват медиците.

Според най-съвременните диетични препоръки, жените на възраст над 51 години трябва да се стремят към поне 22 грама фибри на ден, докато мъжете на същата възраст трябва да се стремят към поне 28 грама фибри на ден.

Калций

С напредването на възрастта организмът ни все по-трудно усвоява калция, което може да наруши добрата костна плътност. Недостигът на калций може да доведе до нарушения на сърдечния ритъм, гърчове и изтръпване на пръстите. Въпреки че млечните продукти - като кисело мляко, мляко и сирене - обикновено са популярни източници на калций, те не са единствените възможности. Обогатените с калций зърнени храни, сардини и зеленолистните зеленчуци, като спанак, ревен, къдраво зеле и др. , са други отлични източници на калций.

Препоръчва се жените на възраст над 51 години да приемат поне 1200 милиграма калций на ден. Препоръката за мъжете е малко по-ниска - от 1000 милиграма за тези на възраст от 51 до 70 години и 1200 милиграма за тези на 71 и повече години.

Калий

Калият е един от най-важните минерали за здравето. Имаме нужда от него за по-доброто функциониране на мускулните си, за нормалната функция на мозъка, сърцето и нервите. По-възрастните хора, които консумират храни, богати на калий, обикновено имат по-добро здраве, включително намален риск от остеопороза, камъни в бъбреците, високо кръвно налягане и удари. Но с напредването на възрастта нашата бъбречна функция намалява, което може да повлияе на нивата на калий в тялото.

Сушени кайсии, банани, картофи и леща са страхотни варианти, ако търсите храни, богати на калий. Но все пак консумацията им трябва да е дозирана, за да не се стигне до обратен ефект .

Препоръчителната доза калий е 4700 милиграма на ден, но личният ви лекар е този, който може да ви консултира какво точно количество калий е най-подходящо за вас. Прекалено високите нива на калий могат да причинят усложнения при хора с хронични бъбречне заболявания.

vegetables1Фолиева киселина

Фолатът е от решаващо значение за правилното функциониране на нашата нервна система на всички възрасти. С напредването на възрастта става особено важно да приемаме адекватно количество фолиева киселина, за която е доказано, че намалява риска от депресии, загуба на слуха и нарушаване на когнитивните функции, включително развитието на Алцхаймер.  Фолиевата киселина може да се съдържа в различни групи храни, включително в месото, зеленчуците, плодовете, бобовите и млечните продукти. По-конкретно, храните като говежди черен дроб, спанак, броколи, авокадо и някои зърнени закуски са отличен начин да увеличите приема на фолат.  Според съвременните диетични насоки, хора на възраст над 51 години трябва да консумират еквивалента на 400 микрограма фолиева киселина на ден.

Витамин D

Дефицитът на витамин D в организма води до повишен риск от развитие на остеопороза, сърдечно-съдови заболявания, хипертония и когнитивен спад. За съжаление възрастните хора са особено предразположени към дефицит на витамин D,  поради липса на излагане на слънчева светлина, което може да се дължи на различни причини, включително изолация, липса на мобилност и страх от излагането на слънце заради чувствителна кожа.

Ако търсите естествен начин да повишите нивата на витамин D без излагане на слънце, най-подходящите храни са сьомга, сардини, яйца и обогатени с витамин D млека.  Хората на възраст между 51 и 70 години трябва да консумират 600 единици (IU) витамин D всеки ден. Над 71-годишна възраст препоръката се увеличава до 800 IU, както за мъжете, така и за жените.

Експертни съвети за добър хранителен режим

За да получите достатъчно количество от изброените хранителни вещества, експертите подчертават необходимостта от поддържането на добре балансирана диета с набор от богати на ценни хранителни вещества продукти.  „Избирайте храната си мъдро, като се опитвате да ядете натурални, необработени храни, които съдържат смес от висококачествени въглехидрати, мазнини и адекватни протеини“, съветват геронтолозите. „Старайте се да консумирате разнообразни плодове и зеленчуци с различни цветове, които съдържат разлизни полезни фитонутриенти, витамини и минерали, които са необходими за оптимално здраве.“, съветват медиците.

Също така, не забравяйте да се консултирате с личния си лекар как предписаните ви лекарства могат да повлияят на вашите хранителни нужди. Като цяло е важно да се уверите, че дневното и седмичното ви меню съдържа полезните за възрастта ви хранителни вещества, за да поддържате оптимално здраве. Тайната на дълголетието е в добрия баланс и в движението.