Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

ПЕТ ПРИЧИНИ ЗА БОЛКИ В СТАВИТЕ И КАК ДА СЕ СПРАВИМ

hearth

Тежката болка в ставите е проблем, засягащ един на всеки четирима възрастни, като половината от тези хора съобщават, че болката в ставите им е постоянна. В резултат на това медицината от години прави задълбочени изследвания какви са основните причини за болки в ставите и как най-добре да се управлява този физически дискомфорт. 
Болката в ставите може да бъде много мъчителна, тя намалява качеството на живот и често пречи на хората да се наслаждават на хобита и дейности, които биха правили далеч по-лесно, ако я нямаше болката. Обикновено артритът се сочи за основен виновник за тези проблеми, но има и други причини като възпаления, лошата стойка и различни наранявания, които също могат да причинят неописуема болка. Съществуват много добавки за стави и различни обезболяващи медикаменти, които със сигурност могат много да ни помогнат. Но как да намалим болката, за да живеем по-пълноценен и по-малко изпълнен с болка живот? Ето някои потенциални опции:
Артрит 
Има няколко различни вида артрит, включително остеоартрит, ревматоиден артрит и подагра. Това може да засегне само една става или няколко стави, причинявайки болка и затруднено движение на много хора, които го изпитват. Досега най-честата причина за болки в ставите е последствие от някаква инфекция или сепсис, която за съжаление засяга все по-млади хора. Остеоартритът е най-често срещаният тип артрит. Често той се появява с напредването на възрастта и се причинява от дегенерация на хрущяла около ставите. Научни проучвания доказват тясната връзка между затлъстяването и остеоартрита, тъй като ставите са подложени на по-голям натиск от наднорменото тегло и хрущялът може да се разгради по-бързо.
Ревматоидният артрит, от друга страна, е и автоимунно състояние, засягащо костите, хрущялите, сухожилията и ставните връзки. Може да причини силна болка в ставите, както и да е причина за други симптоми, и възниква поради възпаление на синовиалните клетки, които покриват вашите стави. Те отделят химикали, които могат да се натрупат и да причинят увреждане на тялото.

Подаграта е друга форма на възпалителен артрит, подобен на ревматоидния артрит, но не е автоимунно състояние. Проучване посочва, че подаграта се причинява от състояние на тялото, наречено хиперурикемия, което се причинява от повишените нива на пикочна киселина, която след това образува кристали около ставите. Те могат да бъдат болезнени.
Нараняване
Травмата на става също може да причини постоянна болка. Изключително важно е да потърсите лекарска помощ, ако изпитате внезапна болка или болка след падане или удар. Нелекуваните счупвания и фрактури в или около ставата могат да причинят допълнителни усложнения като инфекция и трайнf ограничениe на подвижността, така че е важно да потърсите помощ възможно най-скоро след нараняване. Синини, навяхвания или издърпани мускули около ставите също могат да причинят подуване или кървене в ставата.
Стюарт Галис, физиотерапевт и директор на Physio Impulse, казва: „Причините за болки в ставите често са многофакторни и като терапевти ние обикновено откриваме, че комбинация от проблеми може да допринесе едновременно за възприемането на болка, свързана със ставите. Въпреки това си струва да се отбележи, че болката, свързана с променена функция на ставите, обикновено винаги е придружена от компоненти, свързани с меките тъкани и нервите.
Baldwin 10Възпаление около ставата
Възпалението около ставата често се дължи на състояние, наречено травматичен синовит, което се случва малко след нараняване на ставата. Лупусът, автоимунно състояние, също причинява възпаление около ставите, което може да причини болка и симптоми, подобни на ревматоиден артрит.  Анализ, публикуван в списание Annals of Internal Medicine показва, че лупусът засяга най-много жените на възраст между 25 и 44 години, които са най-склонни да развият заболяването.
Рак 
Ракът и лечението на рак могат да бъдат причина за някои болки в ставите, като ракът на костите се развива особено близо до ставите. Някои видове рак, като левкемия, могат да причинят болки в ставите и костите, тъй като раковите клетки се натрупват в костния мозък.  Някои видове химиотерапия също могат да причинят болки в ставите, понякога седмици или месеци след провеждане на лечението, докато някои форми на имунотерапия също са свързани с развитието на болки в ставите и възпалителен артрит, според  институт John Hopkins. 
Лоша поза 
Galise отбелязва, че лошата стойка, причинена от дълги периоди на седене, може да окаже натиск върху ставите.  „Общ модел на дисфункция може да се наблюдава при заседналия офис работник, който прекарва много време седнал на офис стол, често насърчавайки позицията на главата напред и скованост в средните гръбначни стави на гърба и шията и надлежащите меки тъкани“, казва той . „Тогава в свободното си време може да се насладят на бягане или каране на колело; и двете са фантастични форми на упражнение. Позата обаче има отражение и върху двете, тъй като увеличената извивка на гръдния кош може да бъде допълнително увеличена на шосеен велосипед и също така да доведе до повишен контактен натиск при кацане по време на бягане.“
Knee pain in old woman
Физиотерапия
Физическата терапия може да бъде чудесен начин за справяне с болката в ставите и може да намали риска от по-нататъшно нараняване под ръководството на професионалист. Ако болката в ставите ви се дължи на артрит, физическата терапия може да бъде чудесен начин за подобряване на мобилността, както и за укрепване на поддържащите мускули, за да поддържате живота си възможно най-нормален и подвижен.  Световната Фондация Артрит препоръчва да говорите с квалифициран лекар, който също може да препоръча ергономични инструменти, които да помогнат за справяне с болката в ставите в дългосрочен план.
Масаж
Масажът може да помогне при болки в ставите, като отпусне поддържащите мускули и сухожилия и намали тревожността при тези с артрит. Масажът също може да помогне при възпаление и загуба на мускули.  Едно проучване в International Journal of Neuroscience посочва, че масажната терапия може да помогне за намаляване на количеството кортизол (хормона на стреса в тялото) и да увеличи количеството на допамин и серотонин (хормоните на щастието в тялото), което го прави ценен за поддържане на психичното здраве на хора с болки в ставите или хронични заболявания
Противовъзпалителна диета
Има много храни за облекчаване на болката в ставите , като противовъзпалителната диета като цяло може да помогне при симптоми на възпалителни състояния като лупус и ревматоиден артрит. Проучване от 2020 г. в American Journal of Clinical Nutrition(отваря се в нов раздел)показва положителни подобрения в контрола на заболяването при пациенти с ревматоиден артрит, които са следвали противовъзпалителна диета. 
SchneckДвижение
Леките упражнения могат да помогнат при симптомите на артрит, според Американския колеж по ревматология(отваря се в нов раздел), намаляване на сковаността на ставите, особено при тези с остеоартрит на тазобедрената става и коляното. Може също така да помогне да се предотврати намаляването на мобилността, често свързано с артрит, като поддържа околните мускули здрави и ограничава загубата. Упражненията за разтягане и активен обхват на движение (AROM) също могат да помогнат за поддържане на гъвкавостта при тези с артрит. Упражненията също могат да бъдат полезни за хора, които прекарват много време в седнало положение, които могат да изпитват болки в ставите поради лоша стойка. Galise препоръчва правилно разтягане, ако искате да избегнете нараняване и да намалите времето за възстановяване след тренировка.  „Друг често срещан проблем е, че всички харесваме ендорфините, освободени с упражнения, но често не отделяме време за подготвителните разтягания“, казва той. „Повечето от нас биха могли да се възползват поне от упражнения за разтягане след упражнения, за да намалят забавената поява на мускулна болка, която също оказва влияние върху подвижността на ставите при бягане и активност във фитнеса.“като като артрит. 
Топла и студена терапия
Използването на топлина и студ може да бъде ефективен начин за контролиране на подуване и възпаление, свързани с болки в ставите, според проучване в списание Postgraduate Medicine. При пациенти с остеоартрит на коляното, Cochrane Library(отваря се в нов раздел)прегледът също установи, че масажът с лед е помогнал за подобряване на обхвата на движение, функцията и силата. Доказано е, че топлинната терапия подобрява болката на пациентите, вероятно поради отпускането на околните мускули и подобрената циркулация в областта.