Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

КАК ДА ПРИГОТВИМ БАДЕМОВО БРАШНО В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Almond Flour Self Rising

Бадемовото брашно е една от най-често използваните съставки при приготвяне на печивата в кето рецептите, тъй като е с ниско съдържание на въглехидрати, а и не съдържа глутен. То е с богато съдържание на протеини и мазнини и на практика е доста висококалорично, но е добър заместител и е предпочитано сред така наречените режимни брашна. Принципно не е проблем да бъде намерено по щандовете за здравословни храни в големите търговски вериги, а също така разбира се и в специализираните магазини. Един от основните му недостатъци  е високата му цена. Килограм от него варира между 30 и 40 лева, което го прави доста скъпо за употреба за човек със средни доходи.

Добрата новина в случая е, че приготвянето му в домашни условия не е никак сложно и като стойност ще излезе с 50 процента по-евтино от закупеното от магазина. Отделно - ще сте абсолютно сигурни в състава и качеството на бадемовото брашно.

 Какъв е съставът на бадемовото брашно?

Бадемовото брашно е нисковъглехидратно и според различни източници 100 г брашно има 380 калории и съдържа 5,4 г. въглехидрати, 38 грама протеин, 54 г. мазнини и 12 г. фибри. Което го прави изключително подходящо за кето режими и различните разновидности на нисковъглехидратното хранене. Като цяло заради високата си калорийна стойност не е препоръчително да се използва често, но спокойно може да го ползвате отвреме-навреме за различни печива, кето хляб и други.

almondКак да приготвим бадемово брашно в домашни условия?

Бадемовото брашно, което се предлага на пазара обикновено се приготвя от бланширани бадеми. То е с бял до нежно кремав цвят. В домашни условия брашното най-често се приготвя от небелени бадеми, затова цветът му става по-тъмен. Приготвянето у дома става изключително лесно и бързо. На първо място си подгответе сурови небелени бадеми. Бланшираните бадеми, също са сурови, но е отстранена обвивката им. Може да си купите такива бадеми от магазина или да си приготвите сами у дома. Само трябва да ги накиснете във вода, след което да ги обелите и изсушите отново. 

Съветът ни е да купите сурови необелени бадеми, като разбира се, предварително се убедите, че не са гранясали.  Подгответе си блендер, чопър или кухненски робот. Оттук нататък е нужно само да ги смелите до получаване на брашно.  Важното е да не препълвате уреда, поставяйте ги на малки порции. Най-добре е да смелите бадемите на пулсации, като на всеки 10-15 секунди обирате полепналите по стените на купата парченца. Така ще сте сигурни, че ядките се смилат равномерно и бадемовото брашно няма да се превърне в бадемов тахан.

Bowl of Almond FlourКак се съхранява бадемовото брашно?

За предпочитане е да приготвяте толкова бадемово брашно, колкото ви е необходимо в момента. Несъмнено е много по-удобно да имате готово под ръка, особено ако често го използвате. В зависимост от това колко бързо планирате да го използвате, може да го съхранявате на тъмно и хладно място или в хладилник. И в двата случая е добре брашното да е в херметически затворен буркан. Така ще предотвратите и овлажняването, и поемането на външни миризми. .