Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

СЕКРЕТИТЕ НА КЛЕОПАТРА - МЕДЪТ КАТО КОЗМЕТИЧНО СРЕДСТВО

honey 1Една от най-красивите жени в световната история - Клеопатра със сигурност е изпреварила времето си, защото тя е първата, която е въвела в ежедневната си грижа масажите с мед и медните вани. Когато става въпрос за красота, може много да се научи от нея. За щастие повечето й козметични практики са запазени и съхранени до наши дни. Един от продуктите, на които Клеопатра е залагала, е медът.

Той отдавна си е заслужил славата на изключително добро козметично средство, което притежава антибактериални и противовъзпалителни свойства. В България сме свикнали да го използваме обаче главно като храна и като лечебна съставка при простуди и настинки. Обективно погледнато обаче медът не бива да се подценява и като козметичен продукт, който изключително благоприятно влияе на кожата ни и има подмладяващ ефект.

Според едно проучване, публикувано в британското списание Wounds, вече е научно доказано, че медът улеснява процеса на зарастване на рани. Неговата киселинност и концентрация работят съвместно за по-добра и ускорена регенерация на тъканите. Проучването също така подчертава способността на меда буквално да почиства раната от попаднали външни отломки и чужд материал. Нещо като естествен риванол от природата.

Индустрията за красота също започна да се възползва от предимствата на меда и в последните години той се превърна в  основна съставка на много продукти, предназначени за грижа за кожата и различни процедури. Медът се оказа ключов фактор в борбата с пърхута, за заздравяване на ноктите и като овлажняваща маска за лице. Въпреки че често се използва като допълнителна съставка, истината е, че медът въздейства най-добре, когато се използва самостоятелно.

Вие няма да успеете да го използвате като дневен или нощен крем, защото е твърде лепкав, но сега ще ви разкажем за една много добра техника, която ще направи кожата ви млада и свежа, ще изчисти грапавините и пъпчиците и ще накара кожата ви да се чувства изключително приятно. Представяме ви техниката на потупване с мед, която твърде добре извлича всички ползи от меда.
honey
Как да потупвате с мед
Потупването на кожата е наистина проста техника. След като почистите добре лицето и шията, нанесете дебел слой суров мед върху лицето. За отбелязване е, че кожата трябва да е подсушена. След нанасянето на меда с леки масажиращи движения започнете да потупвате кожата с пръсти. Обърнете специално внимание на проблемните зони. Цялата процедура ще ви отнеме само няколко минути. Вследствие на потупването, кожата ви ще е поела вече достатъчно полезни съставки. Ако по време на процедурата медът стане твърде лепкав, добавете капка вода, за да стане по-лесен за потупване.
Освен правилната техника, от решаващо значение е и видът на меда, който използвате. Задължително използвайте натурален суров мед, а не някакви негови производни с добавена глюкоза или нещо друго.  По време на процедурата пръстите ви са своеобразен стик и при потупването се активират всичките антибактериални качества на пчелния мед.

honey tapping

Ползи от потупването на мед
Освен че помага за заздравяването на всякакви рани или петна по кожата, които имате, медът подобри цялостния външен вид на кожата ви. Ако отделяте време за потупване с мед един до два пъти седмично, то ще ви се отблагодари с цялостното подобряване на състоянието на кожата. Потупването с мед има и нежен ексфолиращ ефект. Кожата става по-стегната, плътна и по-сияйна. Освен това кожата ви ще е по-добре подготвена, за да абсорбира по-добре всички серуми и продукти, нанесени след този ритуал, тъй като изчиства порите от натрупаните мъртви клетки и други отлагания. Масажът на лицето с мед е невероятно ефективен и помага на лимфата да се придвижи по-бързо до най-близкия лимфен възел, ускорявайки детоксикацията на кожата.
Доказано е, че лимфният дренаж ускорява заздравяването на акне, както на повърхностното ниво, така и дълбоко под кожата. В крайна сметка се оказва, че медът е един от най-достъпните естествени козметични продукти за грижа за кожата.

Баня с мляко и мед

Най-известната тайна за красота на Клеопатра е нейният ритуал на къпане в мляко и мед. И двете съставки омекотяват кожата, ексфолират кожата по естествен път, освен това ще накарат кожата ви да ухае свежо и сладко. Направете си сами, като добавите две чаши мляко и ½ чаша мед към водата за баня.

Снимки Pixabay