Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

ЧИНИЯ ПРЕСНИ ЯГОДИ НА ДЕН ПАЗИ ОТ ИНФАРКТИ И ИНСУЛТИ

strawberriesАко изяждате по една чиния с пресни ягоди на ден, това може да предотврати натрупването на мастните образувания в организма, които причиняват инфаркти и инсулти. Това са установили екип от японски учени, които са изследвали ползите от консумацията на някои плодове. Експертите са установили, че плодовете, които са богати на витамин С, предпазват артериите от фатални запушвания, които са причинени от високите нива на холестерол.  Учените стигнали до извода, че ползите при приемането на ягоди могат да се усетят дори до час, след консумацията им.

Експериментът бил проведен от изследователи от "Setsunan University" в Осака. Проучването се изразявало в следното. Група от 23 здрави, млади жени изяждали по 500 г. ягодово пюре, а други - сладка напитка. Половин час по-късно взимали кръвни проби на жените, а процесът се повтарял на всеки 30 минути в продължение на четири часа. Резултатите показали, че при групата, на която са дадени ягоди, има по-малко признаци на натрупване на липопротеини с ниска плътност (LDL), отколкото при тези, на които е дадена сладка напитка.

strawberry fruitLDL е вредна форма на холестерол, която може да доведе до стесняване и запушване на кръвоносните съдове, обясняват експертите и допълват, че образувалите се впоследствие съсиреци могат да предизвикат инфаркт или инсулт.  Ползите от консумацията на ягодовото пюре продължават поне четири часа след това, заявяват от "Setsunan University". "Ягодите са важен източник на хранителни вещества, а изследванията показват, че високата консумация на такива плодове е свързана с намален риск от сърдечносъдови заболявания.", е глобалният извод от изследването.