Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

ЧУДОТО НА ПЪПЕША: ЗА ОТСЛАБВАНЕ, ПРИ ЗАПЕК И ДИАБЕТ

melonСочният и сладък пъпеш е един от летните плодове, които носят изключително много ползи за организма. Преди всичко той е богат източник на полезни хранителни вещества и съдържа голямо количество витамини, аминокиселини и минерали.  В състава на жълтия плод влизат вещества като калций, магнезий, желязо, калий, които са от особено значение за нормалната функция на сърдечно-съдовата система и жлезите с вътрешна секреция. Той съдържа също и редкия елемент германий, който спира стареенето на клетките в човешкото тяло. В 100 г. пъпеш се съдържат 36 калории, защото има 89 г. водно съдържане и 9.09 г въглехидрати. Това го прави много подходящ за хора, които искат да премахнат излишни килограми. Особено в летните горещини ароматният плод е идеален за консумация, защото ни помага да избегнем дехидратацията и намалява риска от топлинен удар. Сега ще изброим най-съществените ползи от консумацията на пъпеш върху организма.

1. Регулира кръвното налягане
Пъпешът е много богат на калий, а този елемент регулира перфектно кръвното налягане и предпазва от хипертония.

2. Полезен е за очите
Вкусният плод има високо съдържание на витамин A и бета каротин, които помагат за запазването на остро зрение и предпазват от развитието на катаракта.

melon 23. Помага за отслабване
Пъпешът съдържа изключително малко калории и огромна част от състава му е вода. Той също така съдържа и полезни въглехидрати, които се разграждат много бързо от организма. Високото съдържание на калий помага за премахване на коремните мазнини.

4. Добра превенция при диабет
Веществата в пъпеша регулират кръвната захар, което го прави полезен за хора, страдащи от диабет.

5. Повишава имунитета
Ароматният плод е богат източник на витамин C, който повишава имунитета на организма.

6. Помага при язва
Огромните количества витамин C, които се съдържат в плода, влияят благоприятно върху стомаха и предпазват от появата на язва. Пъпешът подпомага и лечението на стомашната язва.

7. Облекчава запека

В пъпеша се съдържа не малко количество диетични фибри, които играят ключова роля за облекчаване на състоянието.

melon3

8. Предпазва от камъни в бъбреците
Екстрактът от пъпеш има доказани свойства за лечение на бъбречни заболявания и отстраняването на бъбречни камъни. Пъпешът също така прочиства бъбреците, благодарение на високото съдържание на вода.

9. Предпазва от ракови заболявания
Витамин C унищожава свободните радикали в организма. По този начин предпазва клетките от увреждане и развитие на рак.

10. Предпазва от сърдечни заболявания
Веществото аденозин, което се съдържа в пъпеша, разрежда кръвта, а това намалява рискът от заболявания на сърцето.