Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

ДИНЯТА ИМА СВЕТОВЕН ПРАЗНИК НА 3 АВГУСТ

watermelon 3Знаете ли, че сочната и обичана от всички ни диня е пристигнала на стария континент преди векове от Африка. Сладкият и сочен плод бил много ценен, тъй като бил добър преносим източник на вода в пустинята, дори и в ситуации, в които природните водоеми се оказвали заразени. Според запазени древни йероглифи дини са били отглеждани в Египен и Индия още 2500 г. пр. Христа. Другият любопитен факт за дините е, че по целия свят се отглеждат над 500 сорта и плодът има много голямо разнообразие от към форма, цветове и размери.

Освен класическата диня с червен цвят, се срещат също и бели, розови, жълти и оранжеви сортове, освен че дините биват със или без семена.

В летните жеги най-често консумираме динята охладена и нарязана на парчета. В България често придружена от компанията на бяло сирене. Има страни в Европа и по света, в които има много популярни десерти с диня. В Италия например доста на почит е пудингът от диня, в който основните съставки са  диня, бадеми, шоколад и канела. Популярен десерт е също и сладоледът от диня. В южните щати на САЩ се прави туршия от диня. Руснаците също има приност в иновациите с тяхната бира от динен сок.

Този сладък плод станал толкова обичан, че дори му отредили ден за празник. На 3 август се чества Световният ден на динята. Той се празнува главно в Съединените щати като сред най-популярните състезания  в тоя ден е надяждане или замерване с дини и надппюване със семки.

watermelon 2Най-много дини се произвеждат в Китай, като тяхна приумица е и производството на квадратни дини, за да се уплътняват с по-големи количества плод пространствата за отглеждане. Кората на динята също е ядлива и може да се приготвя или консервира като зеленчук. Предварително обаче външната обвивка трябва да е добре измита с вода, в която има разтворена сода бикарбонат, за да падне мръсотията или остатъците от торове или пестициди.

Отново в Китай доста любимо ястие е пържената, варена или маринована динена кора. Когато китайците пържат динена кора, те първо я белят, нарязват и пускат да се пържи със зехтин, овкусена с чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Като специалитет маринованата динена кора е по-разпространена и в Русия. От диня се правят и чудесни летни коктейли и напитки.

watermelonДобре е да се знае, че в динята се съдържа плодова захар, известна още като фруктоза. Във всеки 100 грама диня се съдържат приблизително 7 грама захар. Динята често се включва в диетите на фитнес фанатиците поради ниското си съдържание на калории и факта, че една хапка съдържа: Витамин А, Витамин В1 и В6, Витамин C, калий, магнезий, фибри, калций, ликопен, желязо.

Ето и някои ползи за здравето при консумиране на диня – със сигурност помага да се хидратираме, съдържа полезни хранителни вещества и растителни съединения, в динята има съединения, които могат да помогнат за предотвратяването на рак. Динята може да подобри здравето на сърцето, намалява възпалението и оксидативния стрес, помага за облекчаване на мускулната болка, подхранва кожата и косата, подобрява храносмилането.