Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

ДОМАШЕН ЛЕК ПРОТИВ АНЕМИЯ И СЪРДЕЧНИ ПРОБЛЕМИ

berryПриродата е най-добрият лечител. Ако знаем как да ползваме благата й. А анемията е едно от най-често срещаните заболявания, които понякога ни съпровождат дълги години. 

Какво всъщност представлява анемията?

Анемията е състояние, при което организмът няма достатъчно здрави червените кръвни телца, които да осигурят достатъчно кислород на телесните тъкани. При кръвни изследвания се оказва, че хемоглобинът е по-нисък от нормалните референтни стойности. Най-честите симптоми на анемия са лесна умора, слабост, замаяност, недостиг на въздух и ред други. Анемията може да бъде самостоятелно заболяване, но може да бъде симптом на други състояния, които изискват задълбочени изследвания и лечение.

Най-честите причини за анемия включват хранителни дефицити, особено дефицит на желязо, фолат, витамини B12 и A.  Това отключва различни хемоглобинопатии; и инфекциозни заболявания, като малария, туберкулоза, ХИВ и паразитни инфекции.

Основните видове анемии са: 

  • - Анемия, дължаща се на дефицит на витамин B12. 
  • - Анемия, дължаща се на дефицит на фолат (фолиева киселина).

Анемията е сериозен глобален проблем за общественото здраве, тъй като засяга много често малките деца и бременните жени. Световната здравна организация (СЗО) оценява, че 42% от децата на възраст под 5 години и 40% от бременните жени по света са анемични.

rashberryТук ви предлагаме едно природно лекарство срещу анемия, което не изключва предписаното ви от лекаря лечение и медикаменти. Предлаганата смес е допълващо лечение.

Съставки

Къпини – 300 грама
Малини – 100 грама
Боровинки – 100 грама
Мед – 4 чаени лъжици
Вода – 250 мл

Начин на приготвяне

Измиваме къпините, малините и боровинките и ги поставяме в блендер. Добавяме меда и наливаме водата. Смиламе всички съставки до получаването на еднородно течност. След това прецеждаме с помощта на цедка. Пием по една чаша на ден сутрин след закуска.

Защо точно тази смес от горски плодове?

Къпини

Къпините са вкусен плод, пълен с хранителни вещества. Едно от тези хранителни вещества са антоцианините, група от тъмночервени, сини и лилави растителни пигменти. Къпините са богати на антиоксиданти като антоцианини, които предпазват тялото от стреса и възпаленията, които допринасят за сърдечните заболявания. Те са с високо съдържание на никотинова киселина, която е полезна за добрата сърдечна дейност. Също така понижават нивата на кръвната захар. Къпините са богати на фибри, антиоксиданти, полифеноли, флавоноли и вода, което ги прави невероятно полезни за сърцето и стомашно-чревния тракт поради тяхното съдържание на фибри и антиоксиданти. Освен това са нискокалорични, засищащи и противовъзпалителни.

blueberryМалини

Малините са вкусни за похапване и са фантастични за сърдечно-съдово здраве. Яденето на горски плодове, като малини, се свързва с няколко кардиометаболични ползи, включително намален LDL холестерол, по-добро кръвно налягане, здравословно управление на теглото и намалено възпаление. Малините са отлични за здравето на сърцето и стомашно-чревния тракт, тъй като са противовъзпалителни и са богати на фибри. Освен това са нискокалорични и съдържат много вода. Малините са полезни за укрепване на кръвоносните капиляри и понижаване на протромбина.

Боровинки

Ежедневната консумация на боровинки се свързва с подобрена клетъчна функция на кръвоносните съдове, за да помогне за контролиране на кръвното налягане и предотвратяване на съсирването на кръвта. Боровинките са богати на разтворими фибри, които подобряват здравето на сърдечно-съдовата система, като понижават холестерола и помагат на червата да елиминират жлъчката. Боровинките подобряват метаболизма и имунитета, укрепват капилярите, намалява нивото на холестерола в кръвта. Боровинките са средство за профилактика на артериосклероза и високото кръвно налягане.

Note! Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства, бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.