Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ МИТОВЕ ЗА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

Темата за здравословното и балансирано хранене вълнува все повече хора в наши дни.  Но наред с полезната и актуална информация, съществуват и много митове и заблуди кое наистина е полезно за нашия организъм и кое не. В този текст ще поговорим за най-популярните митове за здравословното хранене, в които много хора все още вярват.

Мит 1: Не трябва да се яде вечер след 18:00 часа

Твърдението, че вечерята трябва да е  не по-късно от 18 часа, донякъде има своето основание. То обаче не е свързано с точния час на хранене, а по-скоро зависи от времето на лягане. Правилото в този случай е, че последното хранене трябва да е 3-4 часа преди сън. Така че, ако обикновено си лягате в полунощ, можете съвсем спокойно да вечеряте и в 19-20 часа.

cupcakes 690040 1280Мит 2: От шоколада се пълнее

Масово е предубеждението, че шоколадът е основен виновник за наднормено тегло. Но макар действително да е висококалоричен десерт, той се разгражда бързо от организма и не се «лепи». Следователно, не е необходимо да се отказвате от любимия си шоколад, за да поддържате добра форма. Разбира се, употребявайте го в разумни количества. И за предпочитане е този със съдържание на над 70 процента какао.

Мит 3: Необходимо е да пиете по 2 литра вода на ден

Не съществува нито едно изследване, което да потвърждава това твърдение. Така че, когато утолявате жаждата си, вслушайте се преди всичко в своя организъм и приемайте толкова течности, колкото реално ви се пият.

Мит 4: Вредно е да пиете повече от една чаша кафе на ден

Това твърдение няма да се хареса на истинските ценители на кафето. Мнозина вярват, че да се пие повече от чаша кафе на ден е вредно за здравето. Смята се, че то предизвиква безсъние, раздразнителност и сърцебиене. Разбира се, като всяко друго нещо, и кафето е вредно, когато се употребява в големи количества. Това важи и за други напитки като чая например. Но истинските неприятности ще ви създаде не количеството кафе, а количеството захар, което прибавяте към него. Така че обърнете повече внимание на захарта.

кафява захарМит 5: В кафявата захар има по-малко калории от бялата

Като споменахме захарта, няма как да пропуснем и популярният мит за кафявата захар като по-нискокалорийна алтернатива на бялата. На практика количеството калории и в кафявата, и в бялата, е едно и също.

Мит 6: Плодовете и зеленчуците губят полезните си свойства и съставки при замразяване

Няма друго твърдение, което да е толкова далеч от истината. Ако продуктите  бъдат замразени по правилния начин, полезните им съставки се запазват. Тайната е много проста: старателно почистете плодовете и зеленчуците, запечатайте ги херметически и след това ги поставете във фризера на възможно най-ниската температура. Този метод се нарича «бързо замразяване».

Можете ръчно да настроите желаната температура на вашия фризер, но ще бъде много по-лесно, ако си послужите с функцията Super Frost. След нейното активиране температурата във фризерното отделението се понижава до -32°C, като по този начин продуктите се замразяват бързо и в тях се запазва оптималното количество витамини и полезни хранителни вещества.

sushiМит 7: Сушито е диетично

Само по себе си сушито няма да навреди на фигурата ви, но същото не може да се каже за сосовете, които често се добавят към него.

Мит 8: Избягвайте яйцата, защото съдържат много холестерол

Яйцата все още имат лошата репутация на храна, която съдържа големи количества холестерол. Последните проучвания в областта на здравословното хранене обаче показват, че яйцата всъщност нямат пряко отношение към повишаването на  холестерола. Друг е въпросът, доколко повишеният холестерол е достатъчна индикация за влошено състояние на организма...

Яйцата са евтина храна, която съдържа в себе си голямо количество нутриенти, включително цинк, желязо, протеини, лутеин, витамин D и повишаващи мозъчната активност химикали като холин. За да ограничите холестерола, помислете за качеството на мазнината, която консумирате, а не за броя на яйцата, които хапвате. Изберете нерафинираните мазнини като зехтин, масло, мас, избягвайте олиото, изключете напълно трансмазнините като маргарина.

eggsМит 9: Ще имате по-добър нощен сън, ако преди лягане пиете алкохол

Консумацията на алкохол преди лягане може да повлияе по-скоро негативно на добрия ви сън. Дори и на пръв поглед да заспивате по-лесно, след като изпиете 2-3 питиета, то на сутринта събуждането ще е много по-трудно, а тонусът ви през деня - доста по-нисък. Ако не можете да си легнете, без да сте опитали традиционния си вечерен аперитив, една чаша вино би била напълно достатъчна.

Мит 10. Обезмаслените храни винаги са по-добри от пълномаслените

Този мит е тотално неверен, особено когато купуваме пакетирани и обработени млечни и месни продукти. Най-често, когато производителят отстранява определена съставка (мазнините, например), той компенсира това разрушаване на естествения вкус с добавянето на други не толкова здравословни съставки като захар или поредица от Е-та.  Поради тази причина най-добре избягвайте изкуствено обезмаслените храни и вместо това изберете пълномаслените или тези, които съдържат полезни мазнини, като ядките например. Но и там внимавайте с количествата и не превишавайте 30 грама на ден.
На финал запомнете едно просто правило при избора на храната си – никога не купувайте и не консумирайте храна, която съдържа дори и една съставка, която ви е непозната.