Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

КАК ДА СЕ ХРАНИМ, АКО ВОДИМ ЗАСЕДНАЛ ЖИВОТ

 • computer pc workplace
 • Здравословният начин на живот в наши дни се е превърнал в мантра за много хора. И все по-често се замисляме как да предотвратим евентуални проблеми със здравето, вместо да чакаме да ни сполетят болестите. В този контекст храненето и двигателната активност са сред ключовите фактори, които определят състоянието както на физическото, така и на психическото ни здраве. Затова не бива в никакъв случай да ги пренебрегваме. Тези два аспекта на нашето здраве са пряко свързани с дейностите, които извършваме в ежедневието си – от професията, която упражняваме, от времето, което отделяме за себе си, от ангажиментите у дома... С ръка на сърце трябва да признаем, че невинаги успяваме да се храним здравословно, а това е особено вредно за хората, които водят заседнал начин на живот.
  Ако сте от многобройните офис-служители или онези, чиято работа е свързана с интелектуален, а не с физически труд и по-голямата част от времето ви преминава седнали пред компютъра, зад бюрото и т. н., е необходимо да обърнете сериозно внимание на това, което слагате в устата си.
  Хранителна стойност на продуктите
  Ако в ежедневието ви липсва достатъчно двигателна активност, разбира се, добре е да помислите как бихте могли да промените това. В случай че задачата е непосилна за вас, задължително се замислете за състава и качеството на храната, която приемате.
  Калории
  Живот без необходимата физическа активност е причина за появата не само на особена форма метаболизъм, но на различно изразходване на калориите, постъпващи в организма. Това е много важно да се отбележи, защото обикновено се ориентираме по калоричността, изчисляваща се за хората, водещи достатъчно активен живот.  Ако поради някакви причини не се движите много, трябва да приемате по-малко калории от препоръчваните, за да не се появят здравословни проблеми и излишни килограми. Но не само калориите, а и хранителният състав на продуктите за хората, които полагат предимно умствен труд, трябва да се различава от този на менюто за активно движещите се.
  brainВъглехидрати
  Ако се занимавате се с интелектуални дейности, не забравяйте, че мозъкът е консуматор на голямо количество глюкоза, затова белтъчините и мазнините се изразходват неефективно от организма. Следователно, нисковъглехидратната храна не е подходяща за вас.
  Продуктите със съдържание на въглехидрати трябва да се приемат разумно, за да не предизвикват резки скокове на кръвната захар. Прекаляването с прости въглехидрати, които се съдържат в бонбоните, захарта и изобщо в сладкарските изделия, ще доведат до постъпването на големи количества глюкоза в кръвта. Разбира се, мозъкът не може да преработи всичката глюкоза, която се получава чрез храната, и организмът просто я "складира". Максимална полза носят сложните въглехидрати (например от зърнени храни), те поддържат работоспособността и силите на организма. Затова, ако водите заседнал начин на живот, най-подходящата закуска за вас са кашите, мюслите, към които може да добавите лъжичка мед или ядки.
  Мазнини
  Ограничаването на животинските мазнини е повече от полезно. По-добре е да изберете растителните (например растителното олио отлично се съчетава със зеленчукови ястия). Хапвайте зеленчукова салата, овкусена с лъжичка зехтин или друга растителна мазнина. Сутрин може да си позволите малко масло, което ще ви помогне да се заредите с енергия за деня.
  Белтъчини
  Силният имунитет е нужен, за да може да се обновят протеините на имунната система, които също трябва да са в достатъчно количество. За тази цел храната е необходимо да бъде богата на хранителен протеин, който служи за изграждащ елемент на имунните белтъчини. Хората, които прекарват по-голяма част от времето си в затворени помещения и не каляват организма си, излагайки го на температурните промени и на движението на въздушните маси, обикновено имат понижен имунитет. Но прекомерните количества протеин водят до развитие на гнилостни процеси във връзка с недостатъчната подвижност и слабата перисталтика. Следователно, с белтъка, колкото и да е важен, не трябва да прекалявате. Ограничете протеиновата храна до порция от 100 грама. Това може да бъде малка пържола, пилешко бутче или парче риба. Заложете на нетлъстите меса, рибата и млечните продукти, защото растителните белтъчини се усвояват по-трудно от организма.
   fitness
 • Хранене при заседнал начин на живот
  Не са много офис-служителите, които посещават спортната зала след приключване на работния ден или предпочитат ходенето пеша пред автомобила или градския транспорт. Ако и вие сте сред тях и пристигайки у дома си, се чувствате уморени, не се стремите към физическа активност, а точно обратното – заемате удобна поза върху любимия си диван, то резултатът от такъв режим няма да закъснее и скоро ще са на лице първите излишни килограми, целулит и здравословни проблеми.
  Има продукти, с които не е добре да се храните, ако водите подобен начин на живот. Такива са висококалоричните пици, фаст фуудът, чипсовете, маринованите храни... Всички те съдържат много мазнини, бързи въглехидрати и никакви или съвсем малко витамини и минерали. Освен това сухите храни не се усвояват добре от организма и водят до запек, особено при липса на достатъчно движение. Избягвайте също сладкиши, бисквити, бонбони и изобщо сладкарски и тестени изделия, пийте неподсладени кафе и чай, изключете алкохола. Основната поза на служителите в офисите е седяща (зад бюрото). В такова положение на тялото мускулите практически не изпитват физическо натоварване, но гръбнакът – точно обратното – той се намира в непрекъснато статично напрежение. Освен това се нарушава кръвообращението, появява се стагнация на съдържанието в червата, което също води до запек.
 • Как да си помогнете?
  Растителни влакна
  Ако сте пасивни физически през по-голямата част от деня си, заложете на продукти със съдържание на влакна. Такива са елдата, овесените ядки, пшеницата, целулозата от плодовете и зеленчуците. Сами разбирате, че за онези дребни похапвания в офиса следва да предпочитате не кифличките и бисквитките, а плодовете и зеленчуците, както и комбинациите помежду им. Вземете си за работа ябълка, сливи, краставица или друг любим растителен продукт, за да го хапнете, когато изпитате желание за храна.
   Течности
  Течностите също са важни, защото запекът може да бъде провокиран и от недостатъчното им количество. Затова пийте много вода, а не само чай или кафе. В случай че водата не е сред предпочитаните от вас течности, може да я замените с натурални сокове с парченца плодове, но без съдържание на захар. Добре е да ги разреждате с вода в съотношение 1:1.
 • breakfast
 • Закуската
  Закуската е едно от най-важните хранения, защото дава енергия за целия ден. Добър избор са кашите от различни зърнени култури, тъй като съдържат т.нар.бавни въглехидрати – те не само зареждат организма със сили и засищат за дълго време, но и не повишават рязко нивата на кръвната захар, няма скок на инсулина и бърза промяна на настроението. Задължително включете и плодове в закуската, както и малко мазнини. Парченце качествено масло, кокосово мляко, ядки и дори сирена няма да ви навредят, ако не прекалявате с количествата.
 • Обядът
  Сред проблемите, които съпътстват работата в офис и изобщо дейностите, които ни заставят да седим на едно място през по-голямата част от деня си, е липсата на пълноценен обяд. Резултатът от това е преяждане вечер, когато се приберем вкъщи. Опитайте се да прекратите тази порочна практика, отделете си малко време, за да обядвате стабилно. В случай че имате възможност да хапнете готвена храна, предпочитайте тя да бъде гореща. Заложете на супите и зеленчуковите ястия.
 • Вечерята
  Ако на път за дома вече сте много гладни, хапнете плод, зеленчук или неподсладено кисело мляко без добавки, за да притъпите апетита си и да не прекалявате с храната на вечеря. От своя страна, тя трябва да бъде лека – да се състои от белтъчини или зеленчуци, да не съдържа мазнини или въглехидрати. Ако ви се прииска да хапнете нещо преди сън или през нощта, изпийте чаша билков чай или кефир. Ако предварително помислите за закуската и обяда си за деня, предвидите лека салата или друго подходящо ястие за междинно хапване, ще намерите място за здравословно и правилно хранене дори в условията на недостатъчно физическа активност. Добре известно е, че заседналият начин на живот води до множество негативни последици за здравето, като преждевременно застаряване, затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания, болки в гърба и други. Затова се грижете за себе си, движете се и помнете, че правилното хранене е гаранция за красота и здраве.
 • Източник: passion.ru
  Снимки: www.pexels.com