Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

БЪЛГАРИЯ Е В ТОП-100 НА НАЙ-ДОБРИТЕ КУХНИ В СВЕТА

Shopska salataБългарската кухня се нареди на 30-то място в ТОП-100 на най-добрите кухни в света, според годишната класация на кулинарния пътеводител Taste Atlase. Годишната класация включва най-добрите кухни, ястия, градове за кулинарен туризъм, хранителни продукти и съставки, както и списъци с легендарни ресторанти и готварски книги. Оценяването е направено възоснова на над 400 хиляди оценки на храни и ястия в онлайн гласуване. Въз основа на тези оценки са извлечени 50-те най-добри хранителни артикула за всяка кухня и най-добре оценените кухни в света. Първа в класацията се нарежда отново Италия, макар че с Япония имат една и съща средна оценка. Италианците обаче отмъкнаха първенството заради най-високата оценка на най-добре оцененото ястие - пицата. Третата най-добра кухня в класацията е гръцката, а челната петица се допълва от Португалия и Китай. Резултатите показват, че средиземноморската и азиатската кулинарна традиция доминират в предпочитанията на потребителите.Ето и целият списък на отличените кухни:
best cusines
Скрийншот: Taste Atlase
Сред най-добрите наши продукти, наредили се в класацията са киселото мляко, филето "Елена", шарената сол, овчарската салата, сиренето, прочутият станимашки мавруд, горнооряховския суджук, панагюрската луканка, еленския бут, синьото сирене от Черни Вит и др. Сред най-популярните български продукти пък се нареждат баницата, шопската салата, лютеницата, тараторът, ракията, луканката и суджука, сармичките, кюфтета и кебапчета, мешаната скара, мекиците и т.н, и т.н.. В световния кулинарен сайт страната ни е представена със снимка от Велико Търново.
food maps1В световната класация най-високо оцененото ястие за 2023 г. е бразилската пържола Picanha, следвана от малайзийския хляб Roti Canai и тайландския пържен Phat Kaphrao. За съжаление, нито една нашенска гозба не попада в елитния списък.
best dishes