Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ СИРОП ОТ СМОКИНОВИ ЛИСТА

fig leaves 1

Смокиновите листа имат изненадващо уникален вкус. От тях изпитано през годините, се приготвя много вкусен, полезен и здравословен сироп. който може да ползвате за коктейли, разхлаждащи напитки със сода, за чай, заливка на сладолед, добавка в сладиши и каквото се сетите още.

Използване на смокиновите листа в кулинарията

Смокиновите листа изненадващо за много хора, всъщност си стават за консумация и в кулинарията се използват обикновено за готвене на пара, печене, увиване на меса и риба за скара и т.н. В изсушено състояние смокиновите листа могат да се ползват за приготвяне на чай.

Твърди се, че могат да се добавят дори към яхнии или супи като алтернатива на спанак. Също и при задушаване на риба на фурна или ориз със зеленчуци.  Сокът от смокинови листа (млечнобялото вещество в листото при нарязване) може да бъде дразнещ, така че се уверете, че когато ползвате листата сте ги измили старателно, отстранете стъблото и измийте ръцете си. Може да добавите сироп от смокинови листа към газирана вода за да получите вкусна и сладка напитка или опитайте да сложите малко от него в сутрешното си кафе за по-специален вкус.

Какви са ползите от сироп от смокинови листа

Листата от смокиня са ценен източник на антиоксиданти и съдържат съединения, които могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар и подобряване на инсулиновата чувствителност. Това ги прави изключително полезни при контрол на заболяването диабет.

fig leaves2

Освен това листата от смокиня имат противовъзпалителни свойства и са добър източник на фибри. Сиропът от смокинови листа носи именно тези ползи за организма, когато се приема в умерени количества.  Смокиновите листа съдържат витамини А, В1 и В2. Също така в тях се открива калий, натрий, манган, калций, желязо и фосфор. Счита се, че допринасят с редица ползи за здравето чрез тяхната консумация под формата на сироп от смокинови листа или под формата на чай. Въпреки това преди да прибегнете към тяхната употреба е добре да се консултирате с съответния специалист. Също така е доказано, че смокиновите листа понижават нивата на триглицеридите в организма, намалявайки риска от затлъстяване и сърдечни заболявания. Листата от смокиня се използват и в различни други домашни лекарства за сърдечно-съдови проблеми, бронхит и язви.

Как да си направим сироп от смокинови листа

Необходими са:

30 броя смокинови листа без дръжките

1 литър вода

1 кг. захар

1 пакет лимонтузу

Измиваме много добре листата, поставяме ги в тенджера с указаното количество вода и след завирането засичаме 20 минути и сваляме от котлона. Изчакваме течността да поизстине малко, махаме листата и прецеждаме. Връщаме отново на котлона като добавяме захарта и разбъркваме добре. Варим без капак като периодично разбъркваме. След като заври отново засичаме  30 минути и добавяме лимонтузуто. Варим още 2-3 минути и махаме от котлона. Готовият врял сироп изливаме в подготвените сухи съдове. Сиропът се сервира разреден с газирана вода в съотношение според вкуса  с много лед и резенче лимон.