Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО НИ, КОГАТО ЯДЕМ ЗАХАР

Захарта прилича на опасен обожател - падаме си по него, въпреки че знаем, че не е добър за нас. Но какво прави захарта с нашето тяло и оправдана ли е паниката, която се вихри около нея?
Ако ядем твърде много захар...

1. Сме по-щастливи, но не за дълго.

Любовна мъка? Сценична треска? Вдишаме, издишаме и хапваме две блокчета шоколад. Помага ли? Захарта доставя бърза енергия и създава приятно усещане и чувство на лекота поне психически, но не и физически. Да, може да се чувстваме по-щастливи, но всичко това е за много кратко време. Защото усещането за щастие се покачва бързо след като сме приели сладкото изкушение, но и отминава много бързо, когато кръвната захар падне. И всеки, който не минава с 1-2 парченца шоколад, бързо надвишава препоръчителната дневна доза захар. Световната здравна организация препоръчва консумацията на захар да не надвишава 10 % от дневния прием на енергия. Това се равнява на около 6 супени лъжици захар.

cake 1971552 1280

2. Се чувстваме наистина уморени.

Да, вкусно е, но все пак е най-големият ни враг. Редовната и прекомерна консумация на захар може да предизвика симптоми като умора, загуба на мотивация и енергия, стомашно-чревни проблеми, подуване на корема, диария и запек, загуба на коса и кожни заболявания, менструални спазми, главоболие, нервност, нарушения на съня, липса на концентрация и отслабена имунна система.

3. Се пристрастяваме към захарта, а това е рисковано.
Самодисциплината често е трудна. Ендокринолозите и диетолозите обясняват, че захарта води до пристрастяване, защото захарта има върху мозъка ефект, подобен на този на кокаина. Ако изядете парче шоколад, ще искате още. Тъй като захарта влиза в кръвообращението, без да се почувствате наситен, повишава нивото на кръвната захар и го понижава също толкова бързо. Резултатът е глад, липса на самоконтрол, нужда от все по-големи количества. Не е лесно човек да избяга от желанията си, защото захарта се крие в някои неподозирани храни като хляб, колбаси, горчица, сосове и т.н.

cupcakes 690040 1280

4. Разваляме зъбите си.

Това е известно на всички, но да го кажем пак - захарта е най-опасният враг на нашите зъби, защото е храна номер 1 за бактерии, произвеждащи киселини в устната флора и следователно насърчава развитието на кариес. Най-лошото е, когато зъбите постоянно са изложени на влиянието на захарта. Експертите съветват да си миете зъбите след всяко ядене на сладко.

5. Бръчките се образуват по-лесно.

Ако нивата на кръвната захар са извън норма, това бързо рефлектира върху кожата. Бялата захар, алкохолът и млякото (както млечната захар, така и лактозата) са най-големият враг на нашия тен. Тези неща отслабват чревната флора и резултатът е, че червата не могат да извличат достатъчно хранителни вещества от храната, което също влошава външния вид на кожата. Тъй като тялото просто не разполага със строителен материал за създаване на нови кожни клетки на всеки четири до шест седмици - протеини, които укрепват кожата, ненаситени мастни киселини (например от риба, растително масло и растителни храни), които ги правят еластични, витамини, които поправят уврежданията и вода, която я държи опъната. Изследователите също така показаха, че ако организмът използва по-малко енергия, отколкото получава под формата на въглехидрати (захари, захариди), могат да се произведат свободни радикали. Смята се, че тези свободни радикали пречат на образуването на колагенови и еластинови влакна, които поддържат кожата ни стегната и изпъната. Резултатът? Бръчките!