Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

ПЛОДОВИТЕ СОКОВЕ СА ПО-ОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ БЕЗАЛКОХОЛНИТЕ

Оказа се, че плодовите сокове, които понякога стоят в основата на много диетични режими на хранене, могат да бъдат по-опасни за здравето дори и от подсладените газирани напитки, тъй като увеличават риска от ранна смърт, пише в."Дейли мейл".

apple juice 1055331 1280

Прекомерната употреба на плодов сок, дори и когато той е 100% натурален, може да повиши с 24 процента риска да не доживеем до дълбоки старини, пише вестникът. За сравнение, фаталният изход, причинен от прекомерна употреба на газирани напитки, е само 11%.

Авторите на изследването от американските университети "Еймъри" и "Корнел" ни успокояват обаче, че не ни грози никакъв риск, ако консумираме само по една чаша сок дневно (150 милилитра). Но ако прекаляваме с тези напитки, излагаме на опасност нашето здраве. Американските учени са проследили в научно изследване данните на 13 440 души. Те трябвало да опишат колко плодови сокове и подсладени газирани напитки консумират дневно.

smoothies 2253423 1280
В период от 6 години са били констатирани 1000 смъртни случая поради различни причини и 168 починали от сърдечносъдови заболявания. От получените данни се оказало, че хората с най-голяма консумация били с 11% повишен риск от ранна смърт за всеки допълнителни 350 грама консумация на подсладени газирани напитки. И с 24% риск за всеки допълнителни 350 грама консумирани плодови сокове.

fresh orange juice 1614822 1280
С изследването си учените всъщност се опитват да ни предупредят, че високата консумация на захар, дори и ако тя се съдържа в натуралните сокове, неминуемо се отразява на нашето здраве. "Стопроцентовите плодови сокове и подсладените газирани напитки имат много общи неща - в тях преобладава захарта и водата", твърди един от авторите на изследването д-р Гюнтер Кюнле. Затова прецизирайте количествата. Какво всяко нещо в живота - всичко прекалено е вредно.