Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

КЛАСАЦИЯ НА ПЕТТЕ НАЙ-ПОЛЕЗНИ ПЛОДОВЕ, СПОРЕД УЧЕНИТЕ

Американски учени са подложили на продължително проучване  и изследване продовете и зеленчуците, които имат най-голяма хранителна плътност и са класифицирали онези, в които се съдържат най-значими количества витамини, минерали, фибри и протеини.

lemon

Първите пет места заемат цитруси и ягодите, които са на второ място. Списъкът оглавяват лимоните. Следват ягодите, на трето място са портокалите, после лаймът и розовият и червен грейпфрут. Колкото и голяма слава да имат боровинките, те са по-надолу в класацията. На шесто място се нареждат къпините. Следва белият грейпфрут.
strawberries 99551 1280

Резултатите не означават, че боровинките или малините са за пренебрегване. Важно е плодовете, които консумирате,  да са с всички цветове на дъгата, съветват учените. Така на организма се осигурява най-голямо разнообразие от хранителни вещества и фитохимикали, тъй като полезните вещества не се изчерпват само с витамините и минералите. Важен критерий при избора е зрелостта на плодовете. Когато те са още зелени, хранителните им съставки са по-малко.
oranges

Учените от университета "Уилям Патерсън" са изследвали плодовете и зеленчуците за общо 17 съставки, които са много важни за здравето. Анализирали са наличието на витамин В, включително тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, В6 и В12, вит. А, С, D, E и К, както и за калий, калций, цинк. Независимо от това какви плодове ще предпочетете, не прекалявайте с количествата, заради съдържанието на захар. И винаги избирайте по-нисковъглехидратни плодове.