Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

НЕУСТОИМИТЕ АРОМАТИ НА ЕСЕНТА – ПЕЧЕНИ КЕСТЕНИ И ТИКВА

Есента идва винаги с неустоимите си аромати на топли кестени и печена тиква, примесени с дъх на ванилия и канела. Почитателите на тиквата във всичките и кулинарни разновидности са много. Не така стоят нещата обаче с кестените, които са доста подценявани, а и в последните години сякаш поизчезнаха като предлагане от пазарите. А истината е, че печените кестени освен, че са много вкусни, по полезен състав конкурират някои по-популярни свои събратя.
Да направим първо уточнението, че кестените са много видове, но най-популярното разделение е на диви и ядливи кестени. В случая говорим за ядливите кестени, които имат съдържание на витамин С почти колкото и лимона.
Една от най-популярните заблуди по отношени на кестена е, че те са много висококалориен продукт. Това не е съвсем вярно, тъй като 100 грама печени кестени съдържат едва 200 калории.  kesteni

ПОЛЗИТЕ ОТ ЯДЕНЕТО НА КЕСТЕНИ

Да се съсредоточим върху ползите от консумацията на кестени. Според медицински издания кестенът е особено ефективен срещу анемия, тъй като е отличен източник на желязо, усвоява се лесно от организма, не дразни стомаха и е особено подходящ за хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания. Кестените се оказват и доста подходящи за регулиране на стомаха при запек, заради високото си съдържание на фибри и лесната си усвояемост.
Кестенът има и високо съдържание на антиоксиданти, затова консумацията им е особено подходяща за превенция на рак на кожата.
.Диетолозите също го препоръчват. Кестените дават на организма много минерали, укрепват мускулната издържливост, а също така укрепват имунитета.
Вариациите, в които могат да се използват кестените са много. Варени, печени, като пюре или под формата на брашно за приготвяне на сладкиши, дори пържени. Трябва да се консумира само когато е напълно узрял, добре сварен или печен.
Не забравяйте една важна подробност. Не смесвайте кестена с други храни. Нека той бъде единственото ви хранене или замести вашия обяд, вечеря, закуска. Така по-лесно организмът ще го усвои.