Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

ЯДЕНЕТО НА ШОКОЛАД И ПИЕНЕТО НА ВИНО ЗАБАВЯТ ОСТАРЯВАНЕТО

 Яденето на шоколад и пиенето на червено вино могат да предотвратят появата на бръчки, твърдят изследователи. Учените открили, че и двата продукта подпомагат регенерирането и подмладяването на старите клетки.

Повече шоколад, повече вино

Когато застаряваме, нишките на ДНК-то в клетките ни постепенно губят защитните теломери. Екипът от изследователи използва в експеримента си съединения, базирани на химикали, които се срещат в червено вино, тъмния шоколад, червеното грозде и боровинките. Тези храни са богати на флавоноиди и имат мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект.

wine 541922 1280В рамките на часове от опита с тези, така наречени, реверсаролови аналози, старите клетки започват да се делят и теломерите им стават по-дълги.
Д-р Ева Каторе, изследовател в университета в Ексетър, която са извършени експериментите, е изненадана от степента и бързината на промените в клетките. "Когато видях някои от клетките в съдовете за култивиране, не можех да повярвам. Тези стари клетки изглеждаха като млади клетки. Беше като магия. Повторих експериментите няколко пъти и във всеки един случай клетките се подмладяваха. Аз съм много развълнувана от последиците и потенциала за това изследване."

chocolate 183543 1280И все пак... имайте едно наум

Пиенето на чаша вино или бутилка бира на вечер може да намали риска от ранна смърт. Умереното пиене - дозирано до седем напитки седмично за жени и 14 за мъже - значително намалява риска от смърт от сърдечни заболявания и други проблеми. Дам Сали Дейвис, британския лекар, направил проучване сред повече от 300 000 американци, заявява, че няма "безопасно ниво" на пиене. Изследвания от университета в Тексас и университета Шандонг в Китай сочат, че ползите за сърцето ясно надделяват над рисковете, особено сред възрастните хора.