Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

12 СЪВЕТА, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА ВЛЕЗЕТЕ ВЪВ ФОРМА

breakfast flatlay with fruit and waffles2

1. Не пропускайте закуската

Пропускането на закуската няма да ви помогне да отслабнете. Така се лишавате от основни хранителни вещества и в крайна сметка тази липса ще включи организмът ви в "защитен режим" и при следващото хранене ще изядете много по-голямо количество храна от нормалното, точно защото вече сте прегладнели прекалено много.

2. Хранете се редовно

Редовното хранене (поне четири пъти на ден) помага за по-бързото изгаряне на калории, защото така се активизира металолизма ви. Освен това се намалява изкушението да похапвате храни с високо съдържание на мазнини и захар. Принципът е: по-често хапване и по-малки количества.

3. Яжте много плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са с ниско съдържание на калории и мазнини и с високо съдържание на фибри. Това са трите основни хранителни съставки, които помагат за успешната загуба на тегло. Плодовете и зеленчуците също така съдържат много витамини и минерали, които са безценни за поддържането на вашия организъм в добро здраве.

4. Увеличете физическата активност

Физическата активност е ключът към поддържането на тялото ви в добра кондиция и подпомага процеса на редуциране на теглото. Освен това спортът и физическата активност осигурява много ползи за здравето , спомагат за изгарянето на излишните калории, които не можете да загубите само чрез диета. Намерете занимание, което ви харесва и можете да го впишете в рутинната си дневна програма. Тичайте, ходете на фитнес, карайте колело или просто ходете пеша, спазвайки правилото за изминаване на поне 6000 до 8 000 крачки на ден.

avocado basil toast 001

5. Пийте много вода

Понякога организмът ни дава фалшиви сигнали за глад и сме склонни да объркаме жаждата с празния стомах. Затова вместо да се тъпчете с излишни калории пийте много вода. Доброто хидратиране на организма е това, от което се нуждаете. Има няколко начина да определим какво дневно количество вода ни е необходимо. Първият принцип е на всяка консумирана калория да се приема по 1 мл. вода. Тоест ако днес сте изконсумирали 2 800 калории, това значи, че трябва да изпиете 2,8 литра вода.

Вторият метод е да изчислите нужното ви количество вода е на базата на вашите килограми и възраст. Таблицата по-долу ще ви ориентира какъв е оптималният прием на течности за вас.
                                                                                   Възраст                                                                Вода на кг. тегло
                                                                                  16 до 30 години                                                      35-40 мл/кг
                                                                                   31 до 54 години                                                     30-35 мл/кг
                                                                                   55 до 65 години                                                     30 мл/кг
                                                                                   над 65 години                                                         25 мл/кг
Пример: Ако сте на 45 и тежите 60 кг, дневните ви нужди от вода ще са приблизително между 1.8 и 2.1 литра. Най-лесният начин да установите, дали приемате достатъчно течности, е цвета на урината ви. Колкото по-чиста и светла е тя, толкова по-добре. Ако урината ви е тъмно жълта или дори кафеникава, най-вероятно сте дехидратирани и трябва да пиете повече вода.

6. Яжте храни с високо съдържание на фибри

Храните, които съдържат много фибри, са най-добрите за вас, когато сте в режим на отслабване и пречистване, защото те ви създават усещането за ситост. Храните с най-високо съдържание на фибри са плодовете и зеленчуците, но така също и овесените ядки, пълнозърнестият хляб, кафяв ориз, боб, грах и леща.

7. Четете етикетите на храните

Четенето на етикетите на храните е задължително, защото тази информация ще ви помогне де изберете по-здравословните за вас варианти. Използвайте информацията за калориите, за да прецените как определена храна се вписва в дневния ви прием на калории и във вашия индивидуален план за отслабване.

plated tacos2

8. Използвайте по-малка чиния

Използването на по-малки чинии при сервирането на храната има чисто психологически ефект. Това може да ви помогне да ядете по-малки порции. Като използвате по-малки чинии и купи, постепенно организмът ви свиква да приема по-малко храна, без да се чувствате гладни. Отнема около 20 минути на стомаха да "каже" на мозъка, че е пълен, така че яжте бавно и спрете да ядете, преди да се почувствате напълно сити. Излишно е да споменаваме, че най-вредно от всичко е преяждането.

9. Не си забранявайте никакви храни

Не се ограничавайте от никоя храна по време на вашия режим на отслабване. Особено важно е да не се лишавате от нещата, които харесвате. Забраната на храни само ще ви накара да ги жадувате още повече. Няма причина да не можете да се насладите от време на време на някое лакомство, стига да спазвате дневния си прием на калории .

10. Не дръжте в дома си нездравословна храна

За да избегнете изкушението, не съхранявайте в дома си нездравословни храни – като бисквити, чипс и сладки газирани напитки. Вместо това изберете здравословни закуски, като плодове, безсолни оризови и овесени сладкиши, пуканки и плодов сок.

11. Намалете алкохола

Една стандартна чаша вино може да съдържа толкова калории, колкото и парче шоколад. С течение на времето редовното пиене на алкохол  може лесно да допринесе за увеличаване на теглото. С особено голяма сила това важи за бирата и концентратите.  Ако си позволявате алкохол, може отвреме - навреме да пиете по чаша бяло вино.

12. Планирайте храненията си

Опитайте се да планирате закуската, обяда, вечерята и леките закуски за цялата седмица, като си направите собствено меню. Само така ще може да прецените дали се придържате към допустимите за вас  калории. Не оставяйте храненето си на случайността или спонтанния избор, особено когато сте вън от дома си.

Много полезно е също да направите седмичен списък за пазар, като се придържате към храни, които се вписват във вашия режим.