Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

ТРИ БЪЛГАРСКИ САЛАТИ В ТОП 100 НА СВЕТОВЕН КУЛИНАРЕН АТЛАС

shopska1

Три български салати попаднаха в ТОП 100 на един от най-престижните световни кулинарни пътеводители Taste Atlas. Шопската и овчарската салата, както и млечната "Снежанка" са дори между първите десет най-добри продукта на световната сцена на салатите. Това е огромно признание за българската национална кухня. На най-челно място се нарежда шопската салата. Тя е втора в световен мащаб след гръцката салата "Дакос", която се приготвя от сухари, домати, сирене и подправки. Овчарската ни салата заема почетното седмо място, а "Снежанката" е на 15-то. Класацията беше публикувана на 24.04.2023 г.

Шопската салата има голяма популярност още от 50-те години на миналия век. Класическата рецепта включва нарязани домати, краставици, пресни чушки, кромид лук, пресен магданоз и настъргано бяло саламурено сирене. Подправя се с дресинг от растителна мазнина (олио или зехтин) и евентуално, с винен или ябълков оцет. По желание може да се добави и люта чушка. Украсява се отгоре върху настърганото сирене със стрък пресен магданоз, черни маслини или малка люта чушка.

Ovcharska salata1Салатата е създадена от професионалните майстори-готвачи на  „Балкантурист“ през далечната 1956 г. За първи път е пусната в ресторант „Черноморец“ на тогавашния курорт „Дружба“ (днес „Свети Константнин и Елена“).  За пръв път рецептата за салатата се появява през 1956 г. в „Книга за домакинята“ под. ред. на П.Чолчева и Ал.Русева – тя съдържа всички компоненти на днешната шопска салата, с изключение на сиренето. През следващите години рецептата търпи поредица модификации – през 1970 г. в „Рецептурник по готварство и сладкарство“ са дадени четири варианта на шопската салата – с лук и сирене; без лук и със сирене; с печени чушки и със сирене; без сладки, но с люта чушка и със сирене. В началото на 1970-те години печените чушки и настърганото сирене се налагат като задължителен елемент от салатата. Утвърждава се като национален кулинарен символ през 1970-те и 1980-те години.

Snezhanka1

Овчарската салата е своеобразна модификация на шопската. Приготвя се от нарязани краставици, домати, лук, магданоз, печени или сурови чушки, шунка, сварено яйце, кашкавал, настъргано бяло саламурено сирене и овкусени със сол и олио. Някои ресторантски модификации  за овчарска салата включват дори заливка от бяла майонеза и/или извара (или друг вид сходна смес),  но това доста променя основния вкус на салатата. В действителност заливката на овчарската салата е от сместа на сварени яйца със сирене и бульонът от сварените без черупка (забулени, поширани) яйца.

Третата салата в световия атлас - "Снежанка" също е дело на готвачите на "Балкантурист" и е създадена през 70-те години, за да удовлетвори потребностите на чуждестранните туристи. Доста прилича на гръцката "Дзадзики", турската "Джаджък". Подобни салатки има и в другите балкански кухни - сръбската, македонската. Подобна салата, само че приготвена не с цедено мляко, а със сметана, има дори в полската кухня и наименованието й е "Мизерия".