Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

КАК ДА КОНТРОЛИРАМЕ КРЪВНОТО СИ В ЖЕГИТЕ?

high blood pressure 2Всеки пети човек в България страда от артериална хипертония или така нареченото високо кръвно налягане. А след 50-годишна възраст според статистиката  - всеки втори. Това е хронично заболяване, което човек не може да излекува напълно, но може успешно да го контролира. Това е единственият шанс да се защитите от свързаните с хипертонията смъртно опасни болести. Високото кръвно (артериално) налягане или хипертонията е сериозно състояние, което може да ви струва живота, или да ви инвалидизира. Най-малкото е да ви причини сериозни неприятности. 

Хипертонията може да е самостоятелно заболяване, предизвикано от наследствена обремененост или вредни навици - наднормено тегло, солена храна, заседнал начин на живот, пушене. Но може да е вследствие напредналата възраст и лошото състояние на кръвоносните съдове. Съществува и симптоматична хипертония. Тя е свързана с различни заболявания - бъбречни болести, нарушения на бъбречните артерии, надбъбречните и щитовидната жлеза, порок на сърцето, мозъчни травми, заболявания на хипоталамуса и т.н. Във всички случаи трябва да се подложите на по-сериозно изследване и да не неглижирате проблемите с кръвното. 

Домашното мерене на кръвното е за контрол, не за диагностика. Независимо с какво мерите, ако установите стойност над 130/80, консултирайте се с лекар. Той ще ви го премери с точен апарат, а ако се налага, ще ви сложи апарат за непрекъснато мерене. Всяко измерване е вярно. Добрата практика е да има примерно три последователни измервания и да се взема средната стойност.
Изобщо слушайте лекарите! Хипертонията е добила славата на нещо банално, но добрият контрол е свързан с добра диагностика и добра терапия - затова трябва лекар, а не интернет. Не се самолекувайте!

high blood pressure 3Лятото и горещините са едно от най-големите предизвикателства пред хората с проблеми в кръвното налягане. Те могат да се превърнат в сериозен проблем, ако не спазваме някаква превенция и режим. По принцип по време на жегите нивата на кръвното налягане падат и нерядко хипертониците намалят дозите на медикаментите, които редовно пият.  Това обаче трябва да се случва единствено след преглед и след препоръката на лекуващия ви лекар. Има и още един елемент по време на горещините, който има отношение към кръвното.

Кръвоносните съдове се разширяват, за да отделят топлина, което води до падане на кръвното налягане. През лятото обаче повече се топим, тоест губим повече течности,  обемът на циркулиращата кръв намалява и това води до още по-голямо понижаване на налягането. Затова хипертониците задължително трябва да контролират този процес. Задължително е редовното оводняване и увеличаването приема на течности, трябва да избягваме слънцето и да стоим в помещения без свеж приток на въздух, които са горещи и влажни.

Има и още няколко принципа, които хипертониците, а и всички хора трябва да спазват.

1. Не прекалявайте със солта!

2. Ходете много пеш!

3. Не прекалявайте със стимулиращите напитки (кафе, черен чай, енергийни напитки)!

4. Спете по 8 часа и се опитайте да си лягате преди 23 ч.

5. Носете шапка!

6. Внимавайте за резки температурни амплитуди - например от помещение, охладено с климатик, рязко да излезете навън, където температурите са високи.

7. Пийте много вода, айран и предпочитайте топлите напитки пред силно охладените.

Може ли да се оправим без лекарства?

Около 70 на сто от инсултите и инфарктите са се случили на хора, които не са лекували високото кръвно. Нелекуваната хипертония е основна причина за развитие на инсулт и исхемична болест на сърцето. Освен това високото кръвно налягане увеличава риска от преждевременна смърт.  Според статистиката в 68 на сто от случаите на инфаркт на миокарда и в 75 на сто от случаите на инсулт болните не са контролирали повишеното си артериално налягане. Т.е. не са взели необходимите мерки - лечебни средства и прочее. А при вас всичко би било много по-лесно. Защото началната степен на хипертония може да бъде лекувана с немедикаментозни средства.  Става дума за диета, промяна начина на живот и т.н. Ако по този начин не съумеете да понижите кръвното си налягане, тогава наистина ще се наложи да приемате медикаменти.

high blood pressure 4Възрастните хора са рисков фактор

Топлината за хипертониците крие големи опасности, особено ако са по-възрастни. Хората на 65 и повече години са по-склонни да изпитват проблеми, свързани с топлината, поради няколко причини: 

 • Възрастните хора  имат повече хронични заболявания и в повечето случаи приемат лекарства, а те могат да повлияят на контрола на телесната температура.
 • Възрастните хора по-трудно се приспособят към внезапните промени или спадове на температурата.
 • Високите температури причиняват повишен приток на кръв към кожата и дехидратация, което може рязко да понижи кръвното налягане и да доведе до световъртеж, припадък и падания, които са по-опасни за възрастните хора.
 • Следователно, колкото по-възрастен е човек, толкова по-дехидратиран е.
Едно от най-важните неща, които можете да направите, за да контролирате кръвното си налягане по време на жегите, е свързано със здравословното хранене. Определени храни са известни със своите благоприятни въздействия върху сърдечно-съдовата система. Ето някои от тях: 
Авокадо - Това плодче е богато на мононенаситени мазнини, които помагат да се намали холестеролът в кръвта и да се поддържа кръвното налягане под контрол.
Чесън - Известен със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, чесънът може да помогне за разширяване на кръвоносните съдове и намаляване на кръвното налягане.
Черен шоколад - Богат на флавоноиди, черният шоколад може да помогне за релаксацията на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението.
Диня - Освежаваща и сладка, динята съдържа калий, който помага за контролиране на кръвното налягане. 
Орехи - Богати на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, орехите могат да подпомогнат здравословното сърце и поддържане на нормално кръвно налягане.
Зеленчуци със сърдечни ползи - Спанак, броколи, брюкселска зеле и домати са само някои от зеленчуците, които се свързват с подобрение на сърдечно-съдовата система.
По време на горещините кръвното ви налягане може рязко да падне, затова системният контрол е много важен. high blood pressureЕто и някои от признаците на ниско кръвно налягане в жегата:
 • Безпричинна умора, чувствате се апатични.
 • Гадене и позиви за повръщане.
 • Болки в задната част на главата.
 • Трудно дишане. Не можете да си вземете въздух, което води до паническо състояние.
 • Повишено изпотяване, нарушено зрително възприятие, изтръпване на ръцете.
 • Повишена раздразнителност, разсеяност.
 • Понякога може да има и припадък.
 • При рязко понижаване на кръвното налягане е необходимо веднага да го нормализираме с всички възможни средства, тъй като усложненията при такова физиологично състояние могат да бъдат сериозни и животозастрашаващи. На фона на жегата вискозитетът на кръвта се увеличава, стените на кръвоносните съдове губят тонуса си, тялото изпитва недостиг на кислород, механизмите за адаптация намаляват, затова в горещината кръвното налягане пада.  И то пада изведнъж, рязко, което е доста рисково по принцип, но особено опасно е за хипертониците. Препоръчително е хипертониците да напуснат града през лятото , тъй като сред природата горещините се понасят много по-лесно. Ако ви се налага да работите в жегите в града трябва да съобразите облеклото си с това. Носете шапка, а материите на вашите дрехи е препоръчително да са леки памучни тъкани. Движете се повече и плувайте, тъй като при физическите упражнения се изгаря адреналинът, който провокира повишаване на кръвното налягане. Стойте на сянка, а не под лъчите на палещото слънце.

Ако сте с наднормено тегло, е задължително да отслабнете. Кръвното налягане задължително се повишава с увеличаване на теглото. Наднорменото тегло също може да причини проблеми с дишането по време на сън, което допълнително повишава кръвното налягане. Намалете нивата на стрес. Хроничният стрес може да допринесе за високо кръвно налягане. Яжте повече продукти с калий и по-малко натрий. Намалете приема на захар. Това може да ви помогне да отслабнете и да понижите кръвното налягане. Ограничете количеството алкохол, което пиете. Пиенето на големи количества алкохол може значително да повиши кръвното налягане. Откажете пушенето. Отказът от тютюнопушенето помага за нормализиране на кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания.