Здраве и красота от природата!

Вход  \/ 
x
x
x
Регистрация  \/ 
x

СИРЕНЕТО ГАУДА ВЛЕЗЕ В СПИСЪКА НА СУПЕРХРАНИТЕ

Конопеното семе, годжиберито и авокадото имат нещо общо. Те са в списъка на така наречeните суперхрани. Става дума за храни, които съдържат определени вещества в особено големи количества.

Благодарение на тях можем да се храним изключително здравословно и балансирано. Сега в списъка се нарежда и един нетипичен представител - гаудата.

Гаудата става суперхрана

Това може само да зарадва производителите на този вид сирене в Холандия, откъдето произлиза. Едно актуално изследване на Американската национална библиотека на медицинските институти откри, че гаудата е доставчик на витамин K2. Ако не знаете за какво служи той, не сте единствените.

Витамин К2 е един от най-непознатите витамини. Той обаче е изключително важен за нашето тяло. Вкусното сирене е пълно и със здравословни мастни киселини и има допълнителна порция белтъчини. Както вече е ясно, не само екзотичните плодове и семената могат да бъдат суперхрани.

Как гаудата е най-вкусна

Gauda cheeseПредставяме ви няколко начина, по които можете да приготвяте гаудата...

1. На филийка

Едва ли има закуска в Западна Европа, на която да не ви предложат филийка с някакъв вид сирене. В Холандия, Германия, а и на други места, гаудата е едно от най-любимите сирена. Можете да я комбинирате с пресен зеленчук, масло или дори ананас за силен старт на деня.

2. На кубчета в салатата

Зелена салата с домати и кубчета гауда, скилидка чесън и няколко стръкчета розмарин, залети с малко зехтин - вкусно! Можете да добавите и други неща, като допълнителнa сол и черен пипер на вкус. Няколко черни маслини също се съчетават чудесно с другите вкусове.

3. Хапки с гауда и грозде

Забийте на клечка за зъби зърно грозде и кубче гауда, аранжирайте в чиния и поднесете като мезе към вино или на някое градинско парти.

4. Запечена върху ястие

Гаудата е класика, когато става дума за разтопено или запечено сирене. Малко сирена изглеждат толкова привлекателно, когато се запекат. Може да се използва за филийки, зеленчуци, огретен или паста. Младата гауда е особено подходяща за зеленчукови ястия. По-зрелият вариант може да комбинирате с по-силни подправки или със зеленчуци, които нямат силно изразен вкус.